Sri Lanka: Terroristen vermoorden meer dan 290 christenen op Pasen

0
2192

Een reeks van bomaanslagen hebben grote ravage aangericht op het eiland van Sri Lanka, in de Indische oceaan. Explosies in drie kerken en drie luxehotels hebben minstens 290 mensen gedood en meer dan 500 verwond. Het zou gaan over acht aparte explosies. Dit onder meer in de hoofdstad van Colombo en Negombo. Dat melden de lokale autoriteiten volgens Reuters. De aanslag is nog niet opgeëist, maar de regering laat weten 7 verantwoordelijken reeds geïdentificeerd te hebben. Wellicht gaat het om ‘National Thowheeth Jama’ath’, een islamistische groepering. Sri Lanka is voornamelijk een boeddhistisch land, maar heeft grote minderheden van christenen (7,4%) en moslims (9,7%).

Tijdens een grootschalige reeks van bomaanslagen zijn minstens 290 mensen om het leven gebracht in Sri Lanka, waaronder minstens 3 politieagenten. De ontploffingen zouden volgens de autoriteiten tot stand zijn gebracht door zelfmoordaanslagen. In één van de bomaanslagen, op de gotische kerk van Sint Sebastiaan in Katuwapitiya, ten noorden van Colombo, vielen 50 doden in een klap. Beelden tonen overal lichamen, bloed op de kerkbanken en een vernietigd dak. Aan het heiligdom van Sint Antonius, in de Kochchikade-kerk te Colombo, liggen dan weer overal lichaamsdelen in het rond, zo vertelt minister Harsha de Silva. Bij de doden zijn ook 35 buitenlanders geteld, waaronder Britten, Nederlanders en Amerikanen.

Wie de aanslagen pleegde is nog niet met zekerheid duidelijk, maar de Sri Lankaanse Defensieminister Ruwan Wijewardane liet via BBC weten dat “alle daders” zijn geïdentificeerd en “zullen worden opgepakt zodra het mogelijk is”. De minister liet verder weten dat het gaat om bepaalde “extremistische groeperingen”. Men denkt hierbij aan ‘National Thowheeth Jama’ath’ (NTJ). Dat is een organisatie van radicale moslims die vorig jaar nog werd verdacht van vernieling van boeddhistische beelden. Opvallend: De politie waarschuwde tien dagen geleden nog voor aanslagen op belangrijke kerken door NTJ. Verder hebben christenen in het land de afgelopen jaren ook toenemende intimidatie moeten verduren vanwege extremistische boeddhisten, zo schrijft Reuters.

Afkeur globaal en universeel, al voelen bepaalde steunbetuigingen eerder generisch aan

Wereldwijd worden de aanslagen zoals te verwachten veroordeeld. Onze eigen premier, Charles Michel (MR), tweette “Wanneer de terreur ons probeert te verdelen, kunnen we alleen verenigd zijn”, een boodschap gelijkaardig aan eerdere tweets en mededelingen bij andere aanslagen. “Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag”, tweet dan weer de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD).

De vrouwelijke Europese wereldleiders zijn dan weer meer benoemend in hun mededelingen. “Ontzet door het bericht dat christenen in Sri Lanka tijdens de paasmis aangevallen en gedood zijn”, zo liet de woordvoerder van Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) optekenen. “We rouwen om hen en bidden voor de gewonden en families. Terrorisme, religieuze haat en intolerantie mogen niet zegevieren.” En de Britse eerste minister Theresa May (Con.) tweette: “Deze gewelddadigheden tegen kerken en hotels op Sri Lanka zijn werkelijk weerzinwekkend. Mijn diepste medeleven gaat uit naar iedereen die getroffen is in deze tragische tijden. We moeten samen sterk staan om ervoor te zorgen dat niemand zijn geloof hoeft te belijden in angst.”

(Lees verder onder de tweet.)

Paus Franciscus had het tijdens zijn Paastoespraak evenzeer over de aanslagen die “wreed geweld” hanteerden. De kerkvorst zei dat hij zich verbonden voelt met de getroffen christelijke gemeenschappen, die net als de paus en zijn katholieke volgers het Paasfeest aan het vieren waren toen de explosies hen troffen.