De Spanjaarden trekken vandaag voor de derde maal in vier jaar tijd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dit nadat de linkse regering in het land is gevallen over de begroting. Er lijkt weinig uitzicht op een stabiele regering nu het land zo politiek versplinterd is. Het zou weken, zelfs maanden kunnen duren om een regeringscoalitie te vinden indien de linkse en rechtse partijen geen directe meerderheid halen, meldt Reuters

In februari schreef de interim-premier Pedro Sánchez vervroegde verkiezingen uit nadat de centrumrechtse partijen en separatisten de begroting van zijn minderheidskabinet hadden verworpen. Sánchez kwam in juni 2018 aan de macht nadat het parlement de conservatie premier Mariano Rajoy (Partido Popular) had weggezonden na een corruptieschandaal.


Nu is het land verwikkeld in de meest onzekere verkiezingen sinds het einde van de dictatuur in 1975, schrijft Reuters. Wat weinigen voor mogelijk hadden geacht, is in ijltempo werkelijkheid geworden. Het rechts-nationalisme lijkt voor het eerst in lange tijd weer vaste voet te krijgen in Spanje. Volgens peilingen komt nieuwkomer Vox direct binnen met ruim 10% van de stemmen.

Vox scoorde reeds goed bij de regionale verkiezingen in 2018. Vooral Andalusië stemde toen zeer rechts waardoor Vox twaalf zetels wist te bemachtigen. De partij, die opgericht is door teleurgestelde leden van de Partido Popular, haalt in sneltempo kiezers binnen. Vooral de anti-establishment retoriek en kritiek op de losgeslagen politieke correctheid lijkt te werken. De partij richt zich ook zoveel mogelijk rechtstreeks tot de kiezer, via sociale media. Iets wat de partij gemeen heeft met Donald Trump en Vlaams Belang.

Rechtse coalitie mogelijk door Catalaanse kwestie?

Naast Vox lijkt de sociaaldemocratische arbeiderspartij PSOE het goed te doen in de peilingen, met zo’n 30% is het de grootste partij. Partijvoorzitter Sánchez hoopt om samen met de radicaal-linkse partij Podemos een coalitie te kunnen vormen. Laatstgenoemde zou volgens de peilingen 12% halen. De drie rechtse partijen in het land hopen op hun beurt om een regeringsmeerderheid te kunnen vormen. Alles draait rond de vraag hoeveel stemmen Vox zal binnenhalen.

Vox uit zich sterk tegen de Catalaanse kwestie en dat standpunt slaat aan bij de kiezer. Haar partijvoorzitter Santiago Abascal pleit voor een onmiddellijke opschorting van de Catalaanse autonomie. Hij vindt dat de Spaanse regering onder leiding van de socialistische PSOE te soft omgaat met de separatisten. Kenmerkend is dat de twee centrumrechtse partijen, Partido Popular en Ciudadanos dit standpunt ook steunen. Deze beide partijen halen volgens de peilingen respectievelijk 17% en 13%.

De stembureau’s zijn open sinds 9u en omstreeks 20u worden de eerste opiniepeilingen verwacht. Alle stemmen zouden omstreeks middernacht geteld moeten zijn.

Lees ook:

Spanje krijgt vervroegde verkiezingen