Beelden op Facebook zijn opgedoken van Mustafa Aytar (sp.a), de Turks-Belgische schepen van Openbare Werken in Houthalen-Helchteren, waarbij hij het teken van de Grijze Wolven maakt. Dat is een extreemrechtse Turkse groepering die ook populair is in ons land bij de Turks gemeenschap. Aytar is tevens derde kandidaat op de sp.a-lijst van het Vlaams Parlement voor Limburg. De beelden kwamen aan het licht na verslaggeving van Het Nieuwsblad.

“De foto is drie jaar oud. We waren aan het grappen, we maakten verschillende politieke tekens. Ik voel me in de val gelokt”, vertelt Aytar via Het Nieuwsblad. Maar op de prent doet Aytar het teken – weliswaar lachend – voor een Turkse vlag met de drie halve manen, het oude heraldische symbool van het Ottomaanse Rijk en vandaag veelvuldig gehanteerd door de Grijze Wolven. De val moet dus wel bijzonder duidelijk ingekleed geweest zijn.

De verklaring laat verder nog te wensen over, niet alleen omdat Aytar elders op Facebook zijn Turks nationalisme niet onder stoelen of banken steekt, maar ook omdat Aytar vorig jaar nog eens ‘in de val werd gelokt’. Dit op een iftarmaaltijd van de Grijze Wolven die in teken stond van de Turkse verkiezingen in 2018 ten voordele van Turks president Recep Erdogan en de MHP-partij verbonden aan de Grijze Wolven. Onder meer aanwezig: de wegens corruptie geschorste Genkse CD&V-schepen Ali Çaglar, de voorzitter van de Belgisch-Turkse Federatie (de organisatie in België verbonden aan de Grijze Wolven) Ömer Ararsiz, Abou Jahjah (Be.One) en… Mustafa Aytar.

Vlaamse politiek doorspekt met Grijze Wolven

Eerder bleek ook Vlaams parlementslid Güler Turan (sp.a) sterke banden te onderhouden met de Grijze Wolven. Zo was de socialiste al reeds verschillende keren aanwezig op bijeenkomsten van de ultranationalistische organisatie. Ook Yasin Gül, de schepen voor Groen in Heusden-Zolder die in februari naar CD&V overstapte, onderhoudt banden met de extremisten, zo bleek vorig jaar. Momenteel is hij vijfde kandidaat op de CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement in Limburg.

Dat dergelijke groeten doen – voor de grap op niet – politici zuur kunnen opbreken bleek nog maar eens begin deze maand voor Truiens Vlaams Belang-voorzitster Katrina Langlet. Zij had in oktober tijdens een feestje voor de grap een Hitlergroet en -snor uitgebeeld. De partij ging prompt over tot expulsie.

Of de sp.a ook stappen zal ondernemen, moet nog blijken. Frappant detail echter: Op de sp.a-verkiezingswebsite wordt Mustafa Aytar omschreven als “de bruggenbouw van Houthalen-Helchteren. Nee, geen sprake van ijzer en beton. Mustafa verbindt mensen, staat achter mensen, of die nu Ali, Pol, Samira of Mia heten. ‘Geloof niet in mensen die ons bang proberen te maken, verburen is toch veel leuker dan verzuren’.”

Turks nationalisme, Belgisch nationalisme … moet kunnen.Maar Vlaams nationalisme ? Of Catalaans nationalisme ?Onder…

Publiée par Stephane Rummens sur Lundi 11 juin 2018