Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) staat het vast dat moslimterroristen met migrantenbootjes naar Europa proberen te komen. Volgens hem is dat een gevolg van de chaos in Libië.

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) heeft de chaos in Libië ervoor gezorgd dat terroristen met zekerheid in migrantenboten naar Italië proberen te komen. Hij uitte ook zijn bezorgdheid over een mogelijke ontsnapping van 400 leden van Islamitische Staat die in Libische gevangenissen worden vastgehouden.

“Islamitische terroristische infiltratie is een zekerheid geworden”

“Islamitische terroristische infiltratie is niet langer een risico, het is een zekerheid geworden: het is daarom mijn plicht om te herhalen dat het niet zal worden toegestaan om aan te meren aan de Italiaanse kusten”, zei de rechtsnationalistische Italiaanse vicepremier in een radio-interview.

De uitlatingen van Salvini volgen op een eerdere waarschuwing van Fayez al-Serraj, de door de Verenigde Naties gesteunde premier van Libië. Al-Serraj had het over “800.000 migranten” die naar Europa kunnen trekken door de chaos in Libië.

Chaos in Libië

De Libische premier staat sedert kort onder zware druk, nadat de oostelijke Libische bevelhebber Khalifa Haftar zijn troepen het bevel gaf om naar de Libische hoofdstad Tripoli te marcheren.

Libië ontaardde in chaos sinds de NAVO in 2011 Moammar al-Qadhafi uitschakelde. Het land kreeg twee parallelle rivaliserende regeringen: één door de VN-erkende regering in Tripoli en één in het oosten van het land, verbonden met Haftar en vooral gesteund door Egypte.

De chaos en het machtsvacuüm die ontstonden na de val van al-Qadhafi hebben enorm bijgedragen aan de migratiecrisis in de Middellandse Zee. Mensensmokkelaars kregen lange tijd vrij spel en het land werd een belangrijke toegangspoort voor migranten die Europa wilden bereiken.