De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil volgende week een alliantie van rechtse en EU-kritische partijen presenteren. Dat schrijft Kronen Zeitung. Het zou gaan om verschillende partijen van het ENF, de ECR en het EFDD. Die partijen zouden gaan samenwerken in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in mei.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil volgende week een alliantie van rechtse en EU-kritische partijen presenteren. Die partijen zullen samenwerken in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in mei. In Milaan vindt daarover maandag een internationale conferentie van Salvini plaats onder het motto “naar een redelijk Europa”.

Onduidelijkheid over precieze aard samenwerking

De precieze aard van de samenwerking en welke partijen precies betrokken zullen zijn is nog niet geheel duidelijk. Er zouden partijen van verschillende parlementaire fracties aanwezig zijn, waaronder het ENF, de ECR en het EFDD.

Volgens Kronen Zeitung zouden de Oostenrijkse FPÖ, de Nederlandse PVV, het Franse Rassemblement national, de Zweden-Democraten, de Duitse AfD en het Hongaarse Fidesz van Viktor Orbán allen present tekenen.

“Het duidelijke doel is om het mogelijk te maken dat drie facties een gezamenlijke groep vormen”, zegt de Oostenrijkse vicepremier Heinz-Christian Strache (FPÖ). Hij zou zelf niet deelnemen aan de conferentie. Wel zouden er andere vertegenwoordigers van zijn partij aanwezig zijn.