Tijdens een bezoek aan de Chinese hoofdstad Peking heeft Russisch president Vladimir Poetin aangekondigd dat hij een versnelde procedure wil voor Oekraïners die een Russisch paspoort aanvragen. Eerder deze week werd zo’n snelle procedure al ingevoerd voor inwoners van bepaalde regio’s in Oost-Oekraïne. Hij maande ook de pas verkozen president Volodymyr Zelensky aan om zijn standpunt over het Oost-Oekraïense conflict bekend te maken. De uitspraken van Poetin zijn een zoveelste hoofdstuk in de spanningen tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische actievoerders.

Deze week kondigde het Kremlin al aan dat inwoners van bepaalde regio’s rond het Donetsbekken, in het oosten van Oekraïne, voortaan via een versnelde procedure de Russische nationaliteit kunnen verkrijgen. Deze maatregel werd gezien als een test voor de pas verkozen president Volodymyr Zelensky. Die heeft namelijk tijdens zijn campagne een vreedzame oplossing voor het Oost-Oekraïense conflict beloofd. Poetin voert vandaag de druk nog verder op en wil dezelfde procedure openstellen voor alle Oekraïners die een Russisch paspoort aanvragen.

“Oekraïners zijn conflict beu”

Poetin deed ook een oproep naar Zelensky om zijn standpunt over het conflict bekend te maken. “De Oekraïners zijn het conflict beu, we moeten met Zelensky tot een oplossing komen”, stelt de Russische president. De Oekraïense acteur die het tot president schopte, gaat alsnog niet in op die uitnodiging. Hij vindt de beslissing “een bevestiging van de ware rol van Rusland als agressor”. Ook uittredend president Porosjenko reageert afwijzend. Hij waarschuwt voor de volgende stap in de Russische annexatie van het Oekraïense conflictgebied.

Lidstaten van de Europese Unie veroordelen de maatregelen van Rusland en steunen de soevereiniteit van Oekraïne. “De timing van de beslissing bewijst de intenties van Rusland om Oekraïne verder te destabiliseren en het conflict te verscherpen”, is te lezen in een mededeling van de Europese Unie. Ze verwijten Poetin ook een schending van de vredesakkoorden van Minsk. Die akkoorden uit 2014 en 2015 moesten de vrede in Oekraïne herstellen, maar zijn nooit volledig ten uitvoer gebracht. De spanningen tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische milities hebben sinds 2014 al 13.000 doden geëist.