In Ronse (Oost-Vlaanderen) zorgen de faciliteiten (opnieuw) voor wrevel. De Vlaamse Volksbeweging (VVB) en de lokale afdeling van het Davidsfonds proberen met verschillende acties de problemen wederom op de nationale politieke agenda te plaatsten. “Met 50 verschillende nationaliteiten in één stad is een gemeenschappelijke taal belangrijk. Het is een bindend element en creëert kansen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de samenleving”, klinkt het.

De Ronsenaars wonen al sinds 1962 in een faciliteitengemeente. Het gevolg? Franstalige inwoners kunnen in hun moedertaal een beroep doen op de gemeentelijke overheid. Veel (Nederlandstalige) Ronsenaars zijn deze taalfaciliteiten evenwel liever kwijt dan rijk. Zo brengen ze extra kosten mee en kan de stad – ook al geeft de Vlaamse overheid in dat scenario 500 euro schuldkwijtschelding per inwoner – niet met een andere gemeente fusioneren. Daarnaast bestaan de faciliteiten al ettelijke decennia. Oorspronkelijk echter, waren ze bedoeld als tijdelijke maatregel.

Hoge werkloosheidsgraad, veel armoede…

De actiegroep Flor Grammens, een samenwerking tussen de Vlaamse Volksbeweging (VVB) en de lokale afdeling van het Davidsfonds, plaatst de afschaffing van de taalfaciliteiten evenwel opnieuw op de agenda in de aanloop naar de nationale verkiezingen. In het kader daarvan werd er een manifest met als titel ‘Ontgrendel Ronse en schaf de taalfaciliteiten af’ gepubliceerd, wat onder meer op de goedkeuring van gewezen televisiepresentator Donaat Deriemaeker en journalisten Alain Mouton en Geert Desmytere kon rekenen.

“De taalfaciliteiten hebben negatieve gevolgen voor de maatschappelijke situatie van de stad. Zo is er in Ronse een hoge werkloosheidsgraad, veel armoede en verlaten te veel leerlingen vroegtijdig de schoolbanken”, reageert Tijl Rommelaere (VVB) tegenover Het Laatste Nieuws. De actievoerders ageren naar eigen zeggen niet tégen het Frans, maar voor het Nederlands als officiële taal. “Met 50 verschillende nationaliteiten in één stad is een gemeenschappelijke taal belangrijk. Het is een bindend element en creëert kansen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de samenleving”, klinkt het.

Druk zetten op Brussel

Eerder, eind december 2017, stemde de gemeenteraad haast unaniem voor het aanvragen van een gesprek met het Vlaamse en federale niveau omtrent de afschaffing van de faciliteiten. Enig probleem? Een dergelijke aanpassing dient op nationaal niveau te geschieden waar politici – onder meer door de communautaire stilstand – afgelopen legislatuur weinig aandacht voor hadden. “Om de politici al eens aan de tand te voelen, organiseren we op 25 april om 20 uur een debat in de Christen Volksbond waar alle partijen vertegenwoordigd zullen zijn”, klinkt het bij de VVB. Onder meer Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele, Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas en CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne tekenen present.

Lees meer:

Burgemeester Ronse wil af van taalfaciliteiten: “Discriminerend”