De ministerraad heeft beslist dat ons land nog tot begin juni 550 militairen op straat zal zetten. Ze zullen instaan voor bewakingsopdrachten en zullen worden ingezet op een aantal gevoelige plaatsen. Minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V) en minister van Defensie, Didier Reynder (MR), hebben dit voorstel ingediend na een nieuwe dreigingsanalyse van het OCAD. Dat brengt Het Laatste Nieuws.  

Volgens de regering is er deze week een nieuwe dreigingsanalyse uitgevoerd door het OCAD, het coördinatieorgaan voor dreigingen. Het algemene dreigingsniveau wordt daarmee behouden op niveau 2 (schaal van 4). Wel krijgen sommigen plaatsen nog dreigingsniveau 3, en zullen de militairen vooral daar worden ingezet.

Comité P, het externe controleorgaan van de politie, heeft in 2017 een rapport opgesteld waarin duidelijk wordt dat de soldaten het werk van de politie niet heeft verlicht. Wel was de militaire inzet “noodzakelijk en betekende [het] een duidelijke meerwaarde op het terrein”. Zo verhinderden ze in juni 2017 nog een bomaanslag in het station van Brussel-centraal.

CD&V eerder tegenstander van militairen in het straatbeeld

De maatregel om soldaten in te zetten op straat heet operatie ‘Vigilant Guardian’ en loopt al sinds begin 2015. Na de aanslagen op 22 maart werden in totaal 1.600 soldaten ingezet. Dat aantal is tijdens de afgelopen jaren gestaag afgenomen. Bepaalde stemmen binnen militaire kringen zeggen dat het ideale aantal ergens tussen de 300 en 500 militairen moet liggen.

Minister De Crem (CD&V) pleit nu voor meer soldaten terwijl zijn partij de voorbije jaren zich vaak gekant heeft tegen operatie ‘Vigilant Guardian’. Zo liet jongerenvoorzitter Sammy Madhi zich in 2017 scherp uit in een opiniestuk dat in De Morgen werd geplaatst.“Ik wil ze uit mijn straat. Niet binnen een maand, niet binnen een week en ook niet morgen. Vandaag”.

Omdat de laatste aanslag (althans dacht Mahdi dan) meer dan een jaar geleden is, vond Mahdi dat de soldaten weg moeten: “dat ze wat mij betreft op peacekeeping-operatie in Libanon gaan of wat patatten schillen, het maakt me niet uit. Een jaar na de aanslagen kan ik geen kaki meer zien. Je kan geen straat meer inslaan zonder een zwaar bewapende man te zien staan in wat in een stedelijke context moeilijk nog een camouflagepak kan worden genoemd.”

De anti-militaire opmerkingen kwamen er luttele momenten voordat militairen en politieagenten een mogelijke aanslag konden voorkomen in Antwerpen. Ook Kris Peeters (CD&V) voerde in 2015 al een ludieke actie met cameraploegen om de, volgens hem overbodige, aanwezigheid van militairen te tonen.

Lees ook: 

Rapport Comité P: “inzet militairen duidelijke meerwaarde”

Grote meerderheid Belgen voor behoud militairen op straat