De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont (JxCat) en twee voormalige Catalaanse ministers werden door het Spaanse centrale kiescollege uitgesloten van deelname aan de Europese Parlementsverkiezingen. De beslissing volgt op een petitie van de conservatieve Partido Popular en het rechtsliberale Ciudadanos.

Carles Puigdemont was van plan zich kandidaat te stellen voor de Europese Parlementsverkiezingen met de lijst Junts per Catalunya (JxCat). Op de lijst staan ook de voormalige minister van Onderwijs Clara Ponsatí en de voormalige minister van Volksgezondheid Toni Comín.

“Voortvluchtig”

Maandag bleek echter dat het Spaanse centrale kiescollege een petitie van de conservatieve Partido Popular en het rechtsliberale Ciudadanos had aanvaard om de drie Catalaanse politici niet in aanmerking te laten komen voor verkiezingen, omdat het trio “voortvluchtig” is in het buitenland.

Puigdemont ontvluchtte Spanje na het onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017. Puigdemont en Comín verblijven in België, Ponsatí in Schotland. In Spanje lopen de drie het risico om gearresteerd te worden. Daarnaast staan een tiental Catalaanse politici en activisten momenteel terecht voor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid voor hun rol in de poging tot afscheiding van Spanje.

“‘Samen voor Catalonië – Vrij voor Europa’ is van plan om te reageren op deze schaamteloze schending van hun fundamentele recht om zich kandidaat te stellen door in Spanje en Europa de nodige juridische stappen te ondernemen om de rechten van alle drie de kandidaten en het recht van de kiezers om hun stem uit te brengen voor deze republikeinse lijst te verdedigen”, reageerde de woordvoerder van Puigdemont.

“We zullen niet zomaar een resolutie accepteren die duidelijk in strijd is met de Spaanse en Europese wetgeving en een pijler van de democratie ondermijnt, zoals zo vaak gebeurt in het Spaanse rechtssysteem wanneer er pro-onafhankelijkheidspolitici bij betrokken zijn”, klinkt het verder.

Onafhankelijkheidspartijen gaan erop vooruit

Volgens Teodoro García Egea, algemeen secretaris van de Partido Popular, zorgt de petitie ervoor dat “het recht niet terzijde wordt geschoven zodat een voortvluchtige het Spaanse volk zou mogen vertegenwoordigen”.

De Catalaanse onafhankelijkheidspartijen – Catalaans Republikeins Links en JxCat – wonnen in de verkiezingen van afgelopen weekend 22 van de 48 Catalaanse zetels. Dat zijn er vijf meer dan bij de vorige verkiezingen. Ook de voormalige vicepresident Oriol Junqueras, die momenteel in Madrid terecht staat, werd opnieuw verkozen.