De Israëlische verkiezingen zijn uitgedraaid op een nek-aan-nekrace tussen premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en Benny Gantz (Blauw-Wit). Over het algemeen gaat rechts er sterk op vooruit. Het lijkt er dus op dat Netanyahu, die beticht wordt van corruptie, kan aanblijven.

Volgens Israëlische media halen het rechtse Likoed van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en centrumpartij Blauw-Wit van Benny Gantz elk 35 zetels. Hoewel geen van beide kandidaten een absolute meerderheid lijkt te behalen, bevindt Netanyahu zich in een sterke positie om een coalitieregering met andere rechtse partijen te vormen die hem in het verleden hebben gesteund.

Rechts gaat erop vooruit

De verkiezingen draaiden uit op een referendum over Netanyahu, die van corruptie beticht wordt. Hoewel de race erg spannend werd won Likoed alsnog vijf zetels. Daarmee laten Likoed en Blauw-Wit alle andere partijen ver achter zich. Over het algemeen gaat rechts er sterk op vooruit, al blijft het politieke landschap naar Israëlische gewoonte erg versnipperd. Volgens de voorlopig resultaten zouden 65 van de 120 zetels in de Knesset naar rechtse en religieuze partijen gaan, tegenover 55 zetels voor linkse, centrumlinkse, Arabische en centrumpartijen.

Zowel Netanyahu als voormalige legerchef Benny Gantz claimden gisterenavond de overwinning. “Wij zijn de overwinnaars. Wij willen Benjamin Netanyahu bedanken voor zijn dienst”, zei Gantz ietwat prematuur. Momenteel zijn 97% van de stemmen geteld. Het is nog wachten op de resultaten van de militairen, die over het algemeen op rechts stemmen.

Netanyahu kondigde aan dat hij reeds met coalitiebesprekingen begonnen was. Als hij erin slaagt een regering te vormen wordt hij de langst dienende premier in de Israëlische geschiedenis.

Alles uit de kast

De Israëlische premier leek de afgelopen weken alles uit de kast te halen om herverkozen te worden. Daarbij kreeg hij de steun van rechtse buitenlandse bondgenoten als de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Recent beloofde Netanyahu joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren als hij werd herverkozen.