Volgens de nieuwssite Politico waren de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) en Nigel Farage (Brexit Party) – beiden EU-critici – de belangrijkste Europarlementariërs in de periode 2014 – 2019. Oud-premier van België, Brexitonderhandelaar van het Europees Parlement en leider van de liberale ALDE-fractie Guy Verhofstadt (Open Vld) is de enige Belg in de lijst.

Politico publiceerde een ranglijst van “40 leden van het Europees Parlement die er toe deden” in de periode 2014 – 2019. In die lijst worden 40 Europarlementariërs gerangschikt die volgens de nieuwssite “de agenda bepaalden en zich onderscheidden van hun collega’s, en die de drijvende kracht vormden achter de trends in de wetgevende arena en in het bredere politieke debat van de EU”.

Salvini en Farage

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) staat op de eerste plaats in de lijst. Hij zetelde tien jaar in het Europees Parlement, alvorens vicepremier te worden in de huidige Italiaanse regering. Politico heeft het over zijn “talent voor duidelijke taal en het gebruik van sociale media (om nog maar te zwijgen van de euroscepsis) die hem naar zijn huidige positie als de facto leider van Italië katapulteerde, waar hij het Europese debat sindsdien vanop rechts heeft drijft”.

Op de tweede plaats staat een zo mogelijk nog grotere EU-criticus. Voormalig UKIP-leider Nigel Farage (Brexit Party) was volgens Politico “moeilijk om te negeren”. Hij wordt omschreven als de “sterspreker” van het Europees Parlement. “De kroon op zijn werk was echter als cheerleader voor de Brexit: hij voerde campagne om zijn land uit de Unie te halen, dat zijn salaris 20 jaar lang betaalde”, klinkt het.

Verhofstadt enige Belg in top-40

De enige Belg die de lijst haalde is dan weer een uitgesproken voorstander van de Europese Unie. Oud-premier van België, Brexitonderhandelaar van het Europees Parlement en leider van de liberale ALDE-fractie Guy Verhofstadt (Open Vld) eindigt op een verdienstelijke vijfde plaats. “Hij is de enige progressieve EU-wetgever die met zijn tweets en toespraken consequent viraal gaat”, klinkt het.