Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan zou (centrum-)links fors winnen, zo blijkt uit een peiling van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Zo moeten N-VA (-4,5 procent), CD&V (-3,9 procent) en Open Vld (-1,3 procent) een stevig verlies incasseren. Alleen het rechts-nationalistische Vlaams Belang (+3,5 procent) kan op wat winst rekenen. Ter linkerzijde daarentegen winnen Groen (+6 procent) en PVDA (+3,1 procent) stevig, terwijl de sp.a stabiliseert (-1,3 procent) en ver boven de verwachtingen van 10% peilt.

Hoewel de N-VA met 27,9 procent ruimschoots de grootste partij blijft in Vlaanderen, moet ze ten aanzien van de vorige verkiezingen een verlies van maar liefst 4,5 procent incasseren. Eenzelfde stramien herhaalt zich bij de overige Zweedse partijen. Zo blijven de christendemocraten met 14,7 procent – een verlies van 3,9 procent – maar nipt de tweede partij van Vlaanderen. Enkel de liberalen van Gwendolyn Rutten kunnen de schade, met een verlies van 1,3 procent, nog enigszins binnen de perken houden en komen uit op zo’n 14,2 procent. In totaal verliezen de Zweedse partijen zo’n 9,7 procent.

Links grote winnaar?

De grote overwinnaars zouden, althans volgens de VRT-peiling, in het linkse kamp moeten worden gezocht. Zo komt Groen, met 14,6 procent, nipt op de derde plaats. Belangrijker: de ecologisten kunnen op een groei van maar liefst 6 procentpunten rekenen. Doordat de sp.a met zo’n 12,7 procent het verlies binnen de perken kan houden en de radicaal-linkse PVDA met 5,9 procent (+3,1 procent) de kiesdrempel zou halen, wint het linkse blok grosso modo met zo’n 7,8 procent.

Het Vlaams Belang is de enige speler in het rechtse kamp die op groene cijfers kan rekenen. Zo stijgt de partij met 3,5 procent naar 9,3 procent. Echter, de rechts-nationalistische partij van voorzitter Tom Van Grieken krijgt in de peilingen, veelal, minder gewicht terwijl het tegenovergestelde valt te zeggen over Groen.

Wallonië: MR gaat de dieperik in

Ook in Wallonië winnen linkse partijen, zij het iets steviger dan in Vlaanderen. Hoewel de socialisten van de PS de grootste blijven met 24,7 procent, moeten ze een verlies van 7,3 procent incasseren. Met 22 procent voor de ecologisten van Ecolo (een winst van zo’n 13,8 procent) en 14,8 procent voor de PTB (een winst van 9,3 procent) maakt de linkerzijde dit verlies van de PS ruimschoots goed.

De grote slachtoffers? De MR van premier Charles Michel, die nog maar op 18,3 procent (-7,5 procent) kan reken en het cdH (9,3 procent). In Brussel volgen de resultaten eenzelfde stramien, al kan Ecolo daar met 21,5 procent de koppositie opeisen.