Komt er binnenkort een ‘halalstrand’ in Den Haag? Als het aan de Nederlandse Partij van de Eenheid en raadslid Arnoud van Doorn ligt alvast wel. Hij vraagt het stadsbestuur van Den Haag om de mogelijkheid te bekijken om een apart strand te voorzien voor moslims, omdat die zich “onprettig” zouden voelen op gewone stranden. Dat meldt AD.

In landen als Turkije en Indonesië bestaan zogenaamde halalstranden al langer. Op die stranden kunnen moslims, gescheiden van andere mensen, volgens de islamitische voorschriften zonnebaden. Zo liggen mannen en vrouwen er bijvoorbeeld apart en worden er steevast boerkini’s gedragen.

Halalstrand in Nederland?

Arnoud van Doorn, raadslid van de Nederlandse Partij van de Eenheid, hoopt dat Nederland binnenkort ook werk maakt van zo’n halalstrand om tegemoet te komen aan de eisen van de moslimgemeenschap. Volgens hem voelen moslims zich immers niet thuis op gewone stranden. Hij vindt daarom de stad Den Haag moet onderzoeken of het mogelijk is om een deel van het strand te voorzien voor moslims.

“Niet alleen moslims, maar ook vele andere inwoners voelen zich onprettig bij het aanzien van zeer schaars geklede en niet zelden onesthetisch vormgegeven strandgangers”, schrijft van Doorn in een brief aan de gemeenteraad. “Daarnaast geven met name vrouwen aan dat zij in toenemende mate tijdens strandbezoek te maken krijgen met ongewenste toespelingen en toenaderingen van personen van het andere geslacht.”