Parijs: Notre-Dame-kathedraal grotendeels afgebrand

6
3996

Frankrijk, en bij uitbreiding de wereld, zijn in shock. Na uren van inspanningen is de brand in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs eindelijk onder controle. Het duurde tot 03u00 ‘s nachts wanneer de Parijse brandweer aan de winnende hand was. De iconische torenspits is echter ingestort, net als een groot deel van het dak. De stenen structuur van de middeleeuwse kerk kon echter gered worden, samen met de kunstschat en de relikwieën. Wat de brand veroorzaakte is nog niet duidelijk. De kathedraal werd voor de brand gerenoveerd en men gaat nu na of de werkzaamheden iets te maken hadden met de ramp. De brand vond eveneens plaats na een reeks van anti-christelijke brandstichtingen en vandalisme-misdrijven waarbij tal van Franse kerken geviseerd werden de afgelopen maanden.

De Notre-Dame in Parijs zal nooit meer hetzelfde zijn. Maandagavond vatte het iconisch gebouw vlam, en de brand kon uren vernieling zaaien vooraleer de ordediensten de controle heroverden. De oorzaak is nog niet gekend. Rond middernacht beloofde Frans president Emmanuel Macron (LREM) de kathedraal echter heropbouwen. De Franse miljardair François-Henri Pinault stelde prompt 100 miljoen EUR ter beschikking, maar een restauratie zal wellicht vele jaren duren. De impact van de brand is moeilijk te overschatten. De grootse tragedie voor het Europese en globale christendom en de Westerse beschaving in het algemeen, trok afgelopen avond en nacht al snel de aanwezigheid van president Macron (LREM), burgemeester Anne Hidalgo (PS), premier Edouard Philippe (Les Républicains) en Cultuurminister Franck Riester (Agir). Zelfs de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner (LREM) kortte vandaag zijn driedaags officieel bezoek aan een overzees departement in “om naar Parijs te kunnen gaan om er de Fransen te steunen en zijn solidariteit te betuigen”.

Renovatiewerken aan oorzaak van brand Notre-Dame?

Rond 18u50 gisterenavond moet de brand gestart zijn. “Ik was dichtbij, ik zag de rook”, zo vertelt het hoofd van de vrijwillige kathedraalgidsen Olivier De Chalus in Le Figaro. Eerst dacht ik dat het het Hôtel Dieu (een ziekenhuis, red.) was, maar toen begreep ik dat het in feite de kathedraal betrof. Ik kwam aan en de as begon te vallen.”

Vanaf de zolder verspreidde de brand zich extreem snel naar een groot deel van het dak. Men vermoedt dat de brand aanving op de verdieping waar recent steigers werden geïnstalleerd nabij het dak. 400 brandweerlieden gewapend met 18 waterlansen hadden de grootste moeite om de brand te beheersen. Pas rond 03u00 ‘s nachts was de vuurzee onder controle. Tijdens de tragedie kwamen tal van Parijzenaars samen aan de kathedraal om te bidden en te zingen.

Het parket van Parijs heeft een onderzoek geopend naar “onvrijwillige vernieling door brand”, die gelukkig geen doden maakte, maar wel twee agenten en een brandweerman verwonde. Maar wat de precieze oorzaak van de brand is, is nog steeds niet gekend. Een toevallig vuur dat begon op de renovatieplaats “houdt de aandacht van onderzoekers”, zo zei een bron dicht bij het onderzoek aan Le Figaro. De bouwvakkers zouden ook reeds ondervraagd zijn door de speurders, aldus het parket.

Tragedie voor christelijke wereld en Westen vindt plaats na grote reeks van anti-christelijk vandalisme

Een aantal media, zoals het Russische RT, verbonden de brand  al snel met de anti-christelijke reeks van vandalisme en brandstichting die Frankrijk al weken en maanden plaagt, hoewel hier voorlopig nog geen bewijs voor is. Maar de afgelopen tijd werden kerkgebouwen wel in intense mate gevandaliseerd en bestolen. Standbeelden van heiligen werden zelfs met uitwerpselen ingesmeerd. De tweede grootste kerk in Parijs, Saint-Sulpice, werd op 17 maart nog in brand gestoken en de maand hiervoor stak men het altaar van de Saint-Alain-kathedraal in Lavaur in brand. De afgelopen 3 jaren zouden per dag gemiddeld bijna 3 kerken gevandaliseerd zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

De Notre-Dame is/was een vroeggotische kerk waarvan het eerste deel al in 1163 werd gebouwd. Dit op het Île de la Cité, in het hartje van Parijs. Het symbool van het Europese christendom bewaarde maar liefst drie relikwieën van Christus. Zijn doornenkroon, een stuk van het kruis en één van de nagels waarmee Christus zou zijn gekruisigd. De bouwheer was Maurice de Sully, bisschop van Parijs in de 12de eeuw. Hij zou echter nooit de afgewerkte kerk zien. Halverwege de 13de eeuw werden de westtorens afgewerkt en pas vanaf 1345 waren ook het interieur en de straalkapellen klaar. De kerk werd in de 19e eeuw gerestaureerd na de schade van de Franse Revolutie en sinds 1991 werd het gebouw eveneens hersteld.

Lees ook:

Steeds meer kerken in Frankrijk gevandaliseerd