Pakistan zou “betrouwbare” informatie hebben dat India van plan is om het land deze maand opnieuw aan te vallen. Dat zegt de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi. Een maand geleden liep de spanning tussen de twee kernmachten op toen India een luchtaanval op Pakistan uitvoerde en toen een Indiase straaljager werd neergeschoten. 

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi beweert dat Pakistan “betrouwbare” informatie heeft over Indiase aanval die deze maand zou plaatsvinden. “Wij hebben betrouwbare informatie dat India een nieuwe aanval op Pakistan plant. Volgens onze informatie zou deze tussen 16 en 20 april plaatsvinden”, zei Qureshi.

Spanning loopt al enige tijd op

Qureshi zei niet om wat voor bewijsmateriaal het zou gaan of waarom hij er zo’n precieze datum op kon prikken. Pakistan zou de informatie ook gedeeld hebben met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.

De spanning tussen New Delhi en Islamabad loopt al enige tijd op, nadat bij een zelfmoordaanslag in de betwiste regio Kasjmir 46 Indiase paramilitaire politieagenten omkwamen. De Pakistaanse groepering Jaish-e-Mohammed (JeM) eiste de aanval op. De Indiase regering beschuldigt Pakistan ervan groeperingen zoals JeM ongestraft te laten functioneren of hen zelfs te steunen.

Op 27 februari lanceerde India een luchtaanval op wat volgens New Delhi een opleidingskamp van JeM was. Volgens Islamabad was de aanval een fiasco. Zo zouden de projectielen in een leeg veld gevallen zijn. De daaropvolgende dag liep de spanning verder op toen Pakistan een Indiase straaljager neerhaalde. Een piloot werd gevangengenomen en kort nadien vrijgelaten als gebaar van goede wil.

Kasjmir

Het conflict rond de noordelijke bergregio Kasjmir zorgt sinds de Indiase en Pakistaanse onafhankelijkheid voor vijandigheid tussen de twee landen. Het gebied, met een moslimmeerderheid, wordt door beide landen opgeëist. In de afgelopen 70 jaar zijn verschillende oorlogen uitgevochten over het gebied.