Katleen Bury, tweede op de Vlaams-Brabantse Kamerlijst van het Vlaams Belang, is voor grote concurrent N-VA geen onbekende. Integendeel, ze werkte zowel op het kabinet van Geert Bourgeois als Ben Weyts. Toen in januari haar overstap naar het Vlaams Belang bekend raakte, was dit dan ook een kleine verrassing. “De kernwaarden van de partij zijn steeds meer verwaterd. Ik kwam erbij voor de Vlaamse onafhankelijkheid, niet voor confederalisme. En zelfs dat werd niet gerealiseerd”, stelt Bury nu in Knack.

Nadat de N-VA in 2014 een gigantische verkiezingsoverwinning boekte, waren alle partijleden optimistisch. “We zouden nu echt gaan meespelen”, was volgens Bury de toen heersende teneur. “Daar is bitter weinig van in huis gekomen. De kernwaarden van de partij zijn steeds meer verwaterd. Ik kwam erbij voor de Vlaamse onafhankelijkheid, niet voor confederalisme. En zelfs dat werd niet gerealiseerd”, stelt de Vlaams Belang-kandidate in Knack.

Daarnaast deed Vlaams minister Ben Weyts, volgen Bury, niets voor de Vlaamse Rand. De emmer liep echter helemaal over bij de goedkeuring van het VN-migratiepact. “Theo Francken zégt wel dat de grenzen beveiligd moeten worden, maar wat doet hij eraan? Hij zégt dat hij tegen de vereenvoudiging van het recht op gezinshereniging is, maar stelt de passage erover in het Marrakeshpact twee jaar lang niet ter discussie. Waarom heeft hij dat niet gezien, laat staan er paal en perk aan gesteld?”, laat Bury in weekblad Knack optekenen.

“Nooit het gevoel dat er mensen waren die wílden luisteren”

De Vlaams Belang-kandidate leverde geen interne kritiek op haar partij. De reden? Er is volgens haar geen forum voor dissidente meningen of kritische vragen. “Het is niet eens zo dat die in de kiem worden gesmoord. Ik had gewoon nooit het gevoel dat er mensen waren die wílden luisteren. Niet dat het iets zou hebben uitgemaakt. Ik ben geen kopstuk”, stelt Bury.

Tijdens de komende verkiezingen staat Bury net onder Vlaams-Brabants Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove. Hoewel ze de cartoons die opdoken bij Schild & Vrienden “verfoeilijk” acht, moet je ze volgens haar “in de juiste context zien”. Van Langenhove krijgt van haar “alle krediet”. “In tijden van crisis houdt humor ons recht. Ook de zeer foute en misplaatste, denk maar aan Charlie Hebdo”, aldus Bury in Knack.