De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) heeft op vrijdag zijn campagne voor Europese Parlementsverkiezingen in mei gelanceerd met een zevenpuntenplan tegen migratie.

Zo wil Viktor Orbán (Fidesz) dat de regeringen van de EU-lidstaten en niet de Europese Unie beslissen over migratie. Hij herhaalde zijn standpunt dat geen enkel land gedwongen mag worden om tegen zijn wil migranten op te nemen.

Einde financiering NGO’s

Orbán wil bovendien dat de EU een einde maakt aan de financiering van NGO’s die asielzoekers steunen. Daarnaast zei hij dat hij wil dat er een einde komt aan de “discriminatie” van christenen binnen de EU.

“Het gaat erom of de EU pro-immigratie- of anti-immigratieleiders zal hebben”, zei Orbán.  “We zullen beslissen of we onze christelijke Europese cultuur verdedigen of dat we het terrein overgeven aan multiculturalisme.”

Uithaal naar EVP

De Europese Volkspartij (EVP), waartoe Fidesz behoort, schortte vorige maand het lidmaatschap van de partij van Orbán op. Volgens de Hongaarse premier schuift de EVP daarmee op “naar links […] en naar een Europa van immigranten”. Als de EVP die koers verderzet, dan “kun je er zeker van zijn dat we niet zullen volgen”, klinkt het.

Orbán haalde daarenboven stevig uit naar de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die ook tot de EVP behoort. Juncker was volgens Orbán zelf “verantwoordelijk” voor de Brexit en de “migranteninvasie”.

“Er is een bubbel in Brussel, de virtuele wereld van de bevoorrechte Europese elite, die zich heeft losgemaakt van de realiteit. Hongaren willen de Europese Unie, maar hebben genoeg van hoe het in Brussel gaat en ze willen verandering”, zei Orbán.