De rechtsnationalistische Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) heeft in een brief aan de Europese Commissie gewaarschuwd voor een nieuwe migratiecrisis. Dat schrijft Kronen Zeitung. Volgens hem wordt “momenteel een grootschalige migratie van Turkije naar Europa” voorbereid. 

In een brief aan de Europese Commissie waarschuwt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) voor een nieuwe migratiecrisis. Daarvoor verwijst hij onder meer naar gegevens van Europol, daaruit zou blijken dat “momenteel een grootschalige migratie van Turkije naar Europa wordt voorbereid”.

“Nieuwe massale migratiebeweging”

Volgens Kickl stellen de gegevens van Europol dat “tienduizenden migranten” zich al in de regio bevinden, “direct aan de grens met de EU”. Het gaat daarbij om 5.000 migranten in Bosnië-Herzegovina, nog eens 5.000 in Servië, 60.000 in Griekenland en 5,6 miljoen Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten. Dit “toont het duidelijke potentieel van een nieuwe massale migratiebeweging”, aldus Kickl.

Daarnaast verstrekt de Oostenrijkse minister ook cijfers om aan te tonen dat het aantal aankomsten in Griekenland, Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Hongarije en Slovenië stijgt. Vooral in Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Slovenië neemt het aantal grensoverstekers toe.

Extra maatregelen en middelen

Kickl roept EU-Commissarissen Dimitris Avramopoulos, Johannes Hahn en Günther Oettinger op om een “duidelijk signaal” te geven en “onze respectieve noodplannen voor een nieuwe massale toestroom te coördineren”. Kickl acht het “bijzonder belangrijk om te weten welke initiatieven en maatregelen de Europese Commissie” wil nemen.

De Oostenrijkse minister wil daarvoor onder meer “doeltreffende terugkeersystemen”, “informatiecampagnes en capaciteitsopbouw op het terrein”. Voor al die maatregel is echter “veel meer” geld van de EU nodig, klinkt het. Daarnaast roep hij de Balkanlanden en Turkije op om “de verdere reis van vluchtelingen en migranten te voorkomen”.