Voor de kust van Japan is een F-35-jachtvliegtuig neergestort. Het gaat om één van de 13 hypermoderne jagers die Japan in dienst nam, en was het eerste toestel dat werd samengesteld in Japan, door Mitsubishi Heavy Industries. Wrakstukken werden gevonden, maar de piloot is vermist. Dat rapporteert Reuters.

Het was nog maar 28 minuten dat de jager was opgestegen, en het contact met de Japanse strijdkrachten op de grond werd verbroken. Dat lieten de autoriteiten zelf weten. Wrakstukken van het toestel zijn gevonden, maar de berging ervan is niet eenvoudig omdat de zee er op plaatsen 1,5 kilometer diep is.

Tweede F-35-crash in enkele maanden

Wat de oorzaak van de ramp is, is voorlopig niet duidelijk. “We gaan moeten samenwerken met de Verenigde Staten”, zo liet de Japanse minister van Defensie  Takeshi Iwaya optekenen. Fabrikant Lockheed Martin liet reeds weten zijn medewerking te willen verlenen aan het onderzoek.

Japan kocht net als België Amerikaanse F-35-jagers om hun luchtvloot te moderniseren. Japan had 13 van de straaljagers. De neergestorte jet was evenwel een die zelf in Japan werd samengesteld, door Mitsubishi Heavy Industries en was sinds vorig jaar in dienst. België kocht 34 toestellen die echter pas in 2025 zullen gebruikt worden.

Eerder vorig jaar, in september, stortte een andere F-35 neer in de Amerikaanse deelstaat South-Carolina. De piloot kon zichzelf redden met behulp van de schietstoel, maar het toestel werd uiteraard vernietigd. Zo’n jet kost circa 80 miljoen euro.