Uit opnames die het conservatieve Britse weekblad ‘The Spectator’ wist te bemachtigen, blijkt dat het linkse weekblad ‘The New Statesman’ de uitspraken van de Britse conservatieve filosoof Roger Scruton in een interview doelbewust verdraaide en uit de context rukte. Scruton werd kort na het bewuste interview ontslagen als huisvestingsadviseur van de Britse Conservatieve regering. Er bestond toen reeds een vermoeden dat het om een doelbewuste karaktermoord ging.

De Britse conservatieve filosoof Roger Scruton werd eerder deze maand ontslagen als huisvestingsadviseur van de Britse Conservatieve regering. Aanleiding vormen enkele uitspraken van Scruton over de linksliberale joods-Hongaarse miljardair George Soros, Hongarije, ‘islamofobie’ en China in een interview met het linkse weekblad ‘The New Statesman’. De bewuste fragmenten werden getweet door George Eaton, de auteur van het artikel, schijnbaar met het doel ophef te genereren.

Kwaadwillig en doelbewust uit de context gerukt

Volgens Scruton werd hij verkeerd geciteerd en had het stuk tot doel een heksenjacht tegen hem te beginnen. Hij zei dat hij een interview gaf aan het blad “in de veronderstelling dat omdat ik vroeger wijncriticus van het tijdschrift was, met respect behandeld zou worden”.

Eaton leek die vermoedens te bevestigen door op een Instagram een foto te plaatsen van zichzelf en een fles champagne, met als onderschrift: “Het gevoel als je zorgt voor het ontslag van de rechtse racist en homofoob Roger Scruton als Tory-regeringsadviseur”. De bewuste post werd later verwijderd.

Het Britse conservatieve weekblad ‘The Spectator’, de aartsrivaal van ‘The New Statesman’, wist een opname van het interview te bemachtigen. In ‘De Scruton Opnames: Anatomie van een moderne afrekening’ – deze week het hoofdartikel van ‘The Spectator’ – citeert schrijver Douglas Murray uitvoerig uit de volledige opname. Daaruit lijkt inderdaad te blijken dat de uitspraken van Scruton kwaadwillig en doelbewust uit de context gerukt werden.

Opnames

De uitspraak dat “iedereen die niet denkt dat er een Soros-imperium in Hongarije is, […] de feiten niet in acht [heeft] genomen” van Scruton werd bijvoorbeeld geframed als ‘antisemitisme’. Maar wat hij daarna zegt werd weggelaten uit het interview. Zo zei Scruton: “Het is niet noodzakelijkerwijs een rijk van joden – ik bedoel, dat is zo’n onzin”. Daarna klaagt de filosoof overigens de “erfenis van het antisemitisme” in Hongarije aan.

Een andere vermeende racistische uitspraak blijkt eveneens heel wat genuanceerder. “Ze maken robots van hun eigen mensen. Elke Chinees is een soort replica van de volgende en dat is zeer beangstigend”, zei Scruton. Uit de volledige opname blijkt duidelijk dat hij het heeft over de totalitaire greep van de Chinese overheid. Bovendien haalt de zogenaamde “islamofoob” Scruton de mishandeling van de Oeigoerse moslims in de Chinese heropvoedingskampen aan om dat de staven.

Murray had er met de hashtag #ReleaseTheTape wekenlang bij Eaton en Jason Cowley, de hoofdredacteur van ‘The New Statesman’, op aangedrongen om de opname vrij te geven. Op woensdagavond tweette Murray: “Aan al die mensen die zich afvragen waarom ik gestopt met het vragen naar #ReleaseTheTape. Dat komt omdat ik de opname heb”. Het is vooralsnog onduidelijk hoe ‘The Spectator’ of Murray de opnames wisten te bemachtigen.