In het voormalig klooster aan de Herentalsebaan in Deurne trekken binnenkort 120 asielzoekers in, op een steenworp van de woonst van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het openen van dit nieuw asielcentrum kadert in het uitgebreid tijdelijk opvangbeleid van Migratieminister Maggie De Block (Open Vld). De buurt blijkt echter nauwelijks op de hoogte te zijn, zo meldt Het Laatste Nieuws. “Als Maggie Bartje wil pesten, moet zij dat weten. Maar doe dat niet ten koste van ons. Tot het in de krant stond, wisten we van niks.”

In de wijk in Deurne waar Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever woont, heerst er ophef. Binnenkort trekken 120 asielzoekers in het oude klooster aan de Herentalsebaan. Het gebouw moet dienen als een tijdelijke opvangplaats. Maar de inwoners zijn amper op de hoogte, zo blijkt. “Bij de minste wegenwerken krijgen we een brief in de bus. Nu wisten we van niks”, zo zegt een buurtbewoner in Het Laatste Nieuws over de plannen met het klooster dat uitkijkt op zijn achtertuin. “Met die nonnen hebben we nooit last gehad, maar we hebben geen idee wat ons nu staat te wachten. Ze hadden ons tenminste kunnen waarschuwen.”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Asielcentrum in ‘achtertuin’ De Wever: “Waarom hebben ze ons nooit ingelicht?”

Een andere buurtbewoner vraagt zich dan weer af of er geen andere bestemming kon gevonden worden voor het oude gebouw. “We vangen al genoeg mensen op. Is er geen plaats in Gent of Brussel?”, zo klinkt het. “En dan nog zo’n mooi gebouw. Dat zou perfect kunnen dienen als rusthuis. Daar hebben we een tekort aan. Ondertussen staan er overal kazernes leeg die kunnen omgevormd worden tot asielcentrum. Dit is een politiek spel. Als Maggie Bartje wil pesten, moet zij dat weten. Maar doe dat niet op onze kap, want wij zitten ermee. De Block weet amper waar Deurne ligt. Ik woon hier al zo’n dertig jaar en dit is altijd een rustige buurt geweest. Wie kan garanderen dat dat zo blijft? En waarom hebben ze ons nooit ingelicht?”

De asielzoekers zullen volgens de plannen in mei het klooster intrekken. De Wever, die eerst “dacht dat het een grap was”, liet eerder deze week reeds weten niet opgezet te zijn met het asielcentrum, maar volgens de burgemeester kan de stad weinig tegen de beslissing ondernemen. En hoelang het tijdelijk opvangcentrum nog zal moeten dienen, kan het kabinet niet vertellen.

“Mijn grootste zorg gaat uit naar ons sociaal systeem dat nog maar eens onder druk komt te staan. Die mensen hebben zorg nodig, de kinderen zullen naar school moeten terwijl er al een capaciteitstekort is en ook het OCMW zal er heel wat klanten bij krijgen”, zo liet De Wever Het Laatste Nieuws nog optekenen. Dat het centrum bij hem in de buurt komt, vindt De Wever dan weer niet zo relevant. “Ik ben een burger zoals iedereen [maar], Antwerpen doet al ongelofelijk veel, veel meer dan elke andere gemeenten in Vlaanderen.”

ADVERTENTIE