De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) zei dat hij Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal annexeren als hij dinsdag herverkozen wordt. Netanyahu is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met zijn belangrijkste rivaal, voormalige legerchef Benny Gantz.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) beloofde in een interview met het Israëlische Channel 12 TV dat hij geen enkele joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever zou ontmantelen, indien hij herverkozen zou worden op 9 april.

“Ik ga soevereiniteit verstrekken”

In totaal zijn er meer dan 100 van zulke nederzettingen, van uiteenlopende grootte. Men vroeg Netanyahu daarop waarom de grotere nederzettingen nog niet geannexeerd werden. “Wie zegt dat we het niet gaan doen? We zijn onderweg en we bespreken het. U vraagt of we naar de volgende fase gaan – het antwoord is ja, we gaan naar de volgende fase. Ik ga de soevereiniteit verstrekken en ik maak geen onderscheid tussen nederzettingsblokken en de geïsoleerde nederzettingen”, antwoordde Netanyahu.

“Vanuit mijn perspectief is elk stukje van de nederzettingen Israëlisch, en wij hebben als Israëlische regering onze verantwoordelijkheid. Ik zal niemand ontwortelen en ik zal de soevereiniteit niet overdragen aan de Palestijnen”, zei de Israëlische premier.

Nek-aan-nekrace

Het was niet duidelijk of Netanyahu op alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever doelde, of slechts een gedeelte ervan. Er wonen honderdduizenden joodse kolonisten in de Westelijke Jordaanoever, naast 2,5 miljoen Palestijnse Arabieren. Het gebied werd in 1967 door Israël op Jordanië veroverd. De Arabieren willen het gebied als onderdeel van een Palestijnse staat.

Netanyahu is verwikkeld in een nek-aan-nekrace in de verkiezingen die dinsdag plaatsvinden. Likoed zit daarbij net op de hielen van Blauw-Wit, geleid door voormalige legerchef Benny Gantz. Het zou kunnen dat Netanyahu het alsnog haalt in de coalitievorming dankzij de steun van kleinere religieus-nationalistische partijen.