Twitter heeft een campagne van de Franse overheid – die mensen moest aanzetten om te gaan stemmen – geblokkeerd . Twitter verwees daarvoor naar een wet tegen nepnieuws die de Franse overheid zelf had ingevoerd. Intussen heeft Twitter de campagne alsnog toegelaten.

De Franse regering startte de campagne ‘#OuiJeVote’ op met de bedoeling om kiezers aan te sporen zich tijdig in te schrijven voor de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Twitter weigerde aanvankelijk echter de campagne toe te laten. Aanleiding daarvoor was een wet die de Franse overheid zelf heeft ingevoerd.

Wet tegen nepnieuws

De Franse president Emmanuel Macron (LREM) voerde in december een wet in waardoor politieke campagnes op het internet verplicht worden om hun geldschieters bekend te maken. De wet werd ingevoerd om “het manipuleren van informatie tegen te gaan” en zou technologiebedrijven verantwoordelijk houden voor nepnieuws dat op hun platform verspreid werd.

Twitter zou echter niet weten hoe het die informatie op zijn platform moet opnemen en weergeven. Uit vrees de wet te overtreden besloot het bedrijf simpelweg geen enkele Franse politieke campagne toe te laten, met inbegrip van de overheidscampagne. Intussen heeft Twitter de campagne alsnog toegelaten.