Ondanks dat Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) scholen formeel toeliet om leerlingen verplicht te laten meestappen in klimaatmarsen en het grote succes van eerdere betogingen, lijken de manifestaties van de ‘Youth for Climate’-de klimaatspijbelaars rond Anuna De Wever (17) – in elkaar te zakken.  Zo kwamen er in Namen, hoewel de organisatoren hadden gehoopt op 5.000 deelnemers, maar 400 mensen opdagen. Een betoging in Doornik werd volgens BELGA zelfs geannuleerd door een gebrek aan deelnemers.

Hoewel enkele maanden geleden nog 35.000 scholieren, studenten en leerkrachten betoogden voor een strenger klimaatbeleid, zakten de klimaatmarsen pijlsnel in elkaar. Zo kon de twaalfde klimaatmars nog maar amper 500 aanwezigen lokken, of nog een 1,42% van het aantal aanwezigen tijdens de hoogdagen. Ook na het afwijzen van een wijziging van de grondwet, kwam er niet meer volk op straat.

Ook vandaag nam het aantal aanwezigen af. Zo kon de nationale klimaatmars van ‘Youth for Climate’ maar 400 aanwezigen op de been brengen in Namen. De organisatoren daarentegen hadden, volgens BELGA, op 5.000 deelnemers gehoopt. In Doornik moest zelfs een klimaatmars worden geannuleerd door een gebrek aan deelnemers. Zo daagden er volgens de politie maar 35 betogers op.

“Een beetje kut”

Eerder, toen initiatiefneemster Anuna De Wever werd geconfronteerd met de terugvallende aantallen, reageerde ze dat de aantallen er niet toe doen. “Het punt is dat we er nog steeds zijn. In het begin haalden we enorme aantallen, wat natuurlijk super was, maar daarom ligt de lat nu erg hoog. Dat is een beetje kut, maar we vinden er wel iets op”, klonk het begin deze maand nog.

Lees meer:

Amper 1.000 ‘Klimaatspijbelaars’: “Misschien moet ik ‘striken’ voor later opstaan”