De VRT-peiling die enkele dagen geleden werd gepresenteerd, bevatte geen goed nieuws voor CD&V. Integendeel, naast een verlies van zo’n 3,9 procent voelen de christendemocraten de hete adem van Groen en Open Vld in hun nek. Via een aanval op de sociaal-economische voorstellen van de N-VA probeert de partij zich terug in de race te knokken.

Hoewel haast alle Zweedse partijen het slecht deden in de VRT-peiling (zo verliest de N-VA 4,5 procent), waren de resultaten voor de ooit oppermachtige christendemocraten extra pijnlijk. De partij die ooit als God in Vlaanderen regeerde zou nog maar op 14,7 procent van de stemmen kunnen rekenen. Het grote probleem van de christendemocraten? Hoewel het nastreven van ‘levenskwaliteit’ een zeer legitiem doel is, heeft de partij moeite om zich tussen kemphanen N-VA en Groen te plaatsten.

Bric-à-brac voorstelen

Met een vurige opinie van minister van Werk Kris Peeters in De Morgen, lijkt de partij het wat over een andere boeg te gooien. Zo hangen de sociaal-economische voorstellen van de Vlaams-nationalisten, volgens Peeters, “met haken en ogen aan elkaar”. “Het sociaal overleg is voor sommigen een handige zondebok, maar de overgrote meerderheid van Belgen – werknemers en bedrijven – hebben grote baat bij zo’n gecoördineerd overleg. Wie pleit voor de afschaffing ervan, denkt beter nog eens goed na”, waarschuwt Peeters.

Ook mag de partij, met betrekking tot de hervorming van de index en het beperken van de werkloosheid in de tijd, volgens Peeters eens duidelijkheid scheppen. “Wat gaat dit betekenen voor de mensen?”, klinkt het.

Intrede Crevits?

Naast de ‘activering’ van Peeters bestaat, althans volgens De Morgen, de kans dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in de arena zal plaatsnemen. Meer concreet zou Crevits worden gelanceerd als kandidaat-minister-president, waardoor ze rechtstreeks uitkomt tegenover N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hoewel de partij deze richting niet wenst te bevestigen tegenover De Morgen, ziet een vooraanstaande CD&V-bron hier muziek in. “Ze heeft een heel ander profiel dan De Wever. Het zou niet slecht zijn om haar tegen hem uit te spelen in de campagne”, klinkt het.