Afgelopen zaterdag hebben de leden van Open Vld het ‘blauw groeiplan’ goedgekeurd. Dat is het socio-economisch verkiezingsprogramma van de partij. Het gaat onder meer om lastenverlagingen, jobcreatie en een slankere en efficiëntere overheid, maar ook om een begroting in evenwicht, zo rapporteert BELGA. Dat is opmerkelijk, want dat was eveneens de ambitie van de partij binnen de huidige regering van premier Charles Michel (MR). Dit lukte echter geen enkel begrotingsjaar. Op sociale media klinkt dan ook wel wat spot.

De Vlaamse liberalen willen tijdens de volgende legislatuur een begroting in evenwicht. Voorzitster Gwendolyn Rutten en vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) stelden de krachtlijnen van het liberaal groeiplan al vorige week voor en dit kwam tot een hoogtepunt zaterdag tijdens een congres. Naast de begrotingsplannen wil men het SWT-systeem (het vroegere brugpensioen) opschorten en vervangen door ‘werken met bedrijfstoeslag’ (de mogelijkheid tot minder veeleisend werk met een toeslag van de ex-werkgever). Het overheidsbeslag moet verder onder de 50% zakken, want die overheid moet “klein, eenvoudig, efficiënt en kostenbewust” zijn, zo vindt Rutten.

“Onnozelheid”: Hoon en spot voor Open Vld op Twitter

Het voorstel om te werken aan een begroting in evenwicht, kwam er evenwel op expliciet verzoek van het congres. Het persoonlijke voorstel van de Antwerpse Open Vld-Kamerlijsttrekker Christian Leysen om het loon van ministers te koppelen aan doelstellingen zoals een begrotingsevenwicht, haalde het echter niet. Reden hiervoor? Men zou zo politici straffen tijdens economische crises wanneer tekorten niet kunnen vermeden worden. Nochtans zou een eenvoudige uitzonderingsclausule dit kunnen verhinderen. Desalniettemin is de vernieuwde ambitie om een begrotingsevenwicht te bekomen na de verkiezingen een mikpunt van spot en hoon op sociale media.

Dit niet alleen omdat het nog maar net een volledig gebroken 2014-verkiezingsbelofte bleek te zijn van Open Vld (en N-VA), maar ook omdat in 20 jaar liberaal bestuur de begroting bijna nooit neutraal was. Wanneer het dat wel was, gebeurde dit onder oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) met eenmalige maatregelen die onduurzaam bleken, zoals de verkoop van Brussels Airport voor een spotprijs. Dat aspect stipt bijvoorbeeld Kamerlid Hendrik Vuye (ex-N-VA) aan op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Oud-hoofdredacteur van Knack Online Simon Demeulemeester tweet zelfs dat “wij journalisten zouden moeten stoppen met zo’n onnozelheid op te schrijven”. Ook opmerkelijk: de huiscartoonist ‘Klier’ van Het Belang Van Limburg maakte in 2013 naar aanleiding van het ‘Toekomstcongres’ van het Open Vld al een spotprent die een allusie maakt op gelijkaardige gebroken beloftes en de absurditeit van nieuwe plannen maken terwijl men nog in de regering zit.

Afbeelding: De HBVL-cartoon in kwestie uit 2013. Niet onactueel.
Afbeelding: De HBVL-cartoon in kwestie uit 2013. Niet onactueel.
Lees ook:

Rutten: “Geen tijd verliezen met communautaire sabotage”

‘Debt shift’: Regering laat begroting achter met put van 8 miljard