De vandaag gepubliceerde VRT-peiling, waar links goede resultaten in kon neerzetten, bezorgt N-VA-voorzitter Bart De Wever angst. Groen-kopstuk Kristof Calvo daarentegen was in zijn nopjes. Bart De Wever wordt blijkbaar zenuwachtig van de groene golf”, reageerde hij op Twitter. “Wel beetje flauw om alleen in de studio mij persoonlijk aan te vallen en ondertussen meerdere debatten te weigeren”, liet het Groen-kopstuk nog weten. Bij de N-VA daarentegen lust men de verwijten van Calvo op dit punt niet. “Dat hij stopt met daarover te blijven uithalen, moet Kristof Calvo een zakdoekje hebben misschien?”, citeert Newsmonkey de N-VA-woordvoerder

Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan zou (centrum-)links fors winnen, zo blijkt uit een peiling van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Zo moeten N-VA (-4,5 procent), CD&V (-3,9 procent) en Open Vld (-1,3 procent) een stevig verlies incasseren. Alleen het rechts-nationalistische Vlaams Belang (+3,5 procent) kan op wat winst rekenen. Ter linkerzijde daarentegen winnen Groen (+6 procent) en PVDA (+3,1 procent) stevig, terwijl de sp.a stabiliseert (-1,3 procent) en ver boven de verwachtingen van 10% peilt.

Aan de andere kant van de taalgrens boekt links een nog grotere overwinning, iets waar N-VA-voorzitter De Wever zich zorgen over maakt. “De angst slaat mij om het hart als ik deze peiling zie. Ik heb de uitslagen in Wallonië goed bekeken. Meer dan 60 procent van de mensen stemt daar links of uiterst links”, liet hij tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ optekenen. “Ga eens kijken in Vlaanderen en dan zie je dat Kristof Calvo misschien in de Wetstraat 16 zal zitten na de verkiezingen, omdat die door dat grote volksfront in Wallonië, aangevuld met enkele Vlaamse partijen, misschien een meerderheid haalt”, zegt De Wever.

“Blijkbaar wordt hij nu echt nerveus”

Calvo merkt tegenover Newsmonkey op dat De Wever “nerveus” begint te worden. “Wat ik begrijp: de partijen van de Zweedse coalitie dreigen serieus te verliezen. Het is wel vreemd dat hij mij zo persoonlijk viseert wanneer hij alleen in de studio zit, terwijl hij ondertussen wel gesprekken en debatten weigert. Ik ben niet op de hoogte van alle vragen, maar dat is op korte tijd al zeker twee keer gebeurd”, klinkt het.

Bij de Vlaams-nationalisten kan men de uithaal van Calvo niet al te zeer smaken. Zo is men bij de N-VA van mening dat Calvo het, als federaal lijsttrekker, zou moeten opnemen tegen kandidaat-premier Jan Jambon. “Bart De Wever komt op als Vlaamse kopman, bij mijn weten is het Meyrem Almaci die de Vlaamse lijst trekt. Het is dus geen kwestie van niet durven, maar over de juiste personen op de juiste niveau’s. Dat hij stopt met daarover te blijven uithalen, moet Kristof Calvo een zakdoekje hebben misschien?”, laat de woordvoerder van N-VA aan Newsmonkey weten.

Lees meer:

Peiling: Winst voor links, verlies voor (centrum-)rechts