De regering-Michel had volgens oud-vicepremier Jan Jambon (N-VA) een “constructiefout” die in “remmingen” resulteerde. Het probleem waar de N-VA’er naar verwijst? Niet de grootste partij maar wel de grootste familie, de liberalen van premier Charles Michel (MR), leverde de eerste minister. Bij de volgende federale regering moet dat, althans volgens Jambon, anders. “Ik ben vijf jaar meester-knecht geweest, maar ik heb nu ambitie om de kopman van de ploeg te zijn, als de kiezer de kaarten zo legt”, stelt Jambon tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Hoewel waarnemers er in het begin vraagtekens bij plaatste – zo ‘vergat’ Jambon zich eerder voor te stellen als kandidaat-premier – verstevigt de partij via filmpjes en quotes op sociale media de kandidatuur van de oud-vicepremier. Het doel lijkt voorlopig duidelijk: Vlaams-nationalist Jambon moet plaatsnemen in het centrum van de Belgische macht, de Wetstraat 16.

Volgens Jambon heeft België er nood “aan dat de premier van het land uit de sterkste partij komt”. Van een breekpunt wil de kandidaat-premier evenwel niet spreken. Eerder ziet hij het als een logisch gevolg. “Als een formatie de grootste is, is het logisch dat die de regering leidt”, verklaarde hij tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Jambon: “Ik heb nu ambitie om de kopman van de ploeg te zijn”

Bij de regering-Michel leverde niet de N-VA, als grootste partij, maar de MR, als grootste politieke familie, de premier. “Een constructiefout”, zo klinkt het nu bij de oud-vicepremier. “Dat zorgde voor remmingen”, stelt Jambon. “Ik ben vijf jaar meester-knecht geweest, maar ik heb nu ambitie om de kopman van de ploeg te zijn, als de kiezer de kaarten zo legt”.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Het probleem? Jambon zal niet enkel premier worden van de Vlamingen maar ook van de Franstaligen, waar althans bij verschillende partijen een zekere aversie tegenover een Vlaams-nationalistische regeringsleider bestaat. Hoewel er volgens de oud-vicepremier vijf jaar geleden geen draagvlak bestond voor een N-VA-premier, is dat volgens hem nu “gekeerd”.

Lees meer:

N-VA heeft dubbele ambitie: De Wever minister-president, Jambon premier