Gérard Deprez, vicevoorzitter van de MR, wil niet dat Theo Francken deelneemt aan de volgende regering. Dat stelde hij dinsdag in het RTBF-programma La Première. Francken reageert verontwaardigd. “Spijtig dat sommigen zo onder de gordel blijven slaan”, schrijft hij op Twitter. “Maar gelukkig is de MR veel meer dan dat.”

Dat Gérard Deprez van de Franstalige liberalen geen groot minnaar is van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niets nieuws. In het recente verleden haalde hij al verschillende keren fors uit naar Francken. Zo noemde hij de communicatie van Francken vorig jaar “debiel” en gaf hij Francken een score van amper 3 op 10.

“Nu kunnen we het misschien zonder de N-VA doen”

Gisteren haalde Deprez in het RTBF-programma La Première opnieuw uit richting Francken. Een dag voordien had Francken gezegd dat hij de ambitie heeft om opnieuw staatssecretaris voor Asiel en Migratie te worden, maar dat ziet Deprez naar eigen zeggen liever niet gebeuren. Volgens Deprez was het CD&V dat er in 2014 voor zorgde dat N-VA deelnam aan de regering “maar nu kunnen we het misschien zonder de N-VA doen”. Vooral Theo Francken heeft het verkorven. Hij wil absoluut niet dat hij deelneemt aan de volgende regering.

Francken zelf reageerde op Twitter op het veto van Deprez. “Spijtig dat sommigen zo onder de gordel blijven slaan”, aldus Francken. “Maar gelukkig is de MR veel meer dan dat. 9 mei presenteer ik mijn boek in het Henegouwse MR-bastion Jurbise! Bij burgemeester en ex-collega Jacqueline Galant.”