Oud-vicepremier Jan Jambon (N-VA) positioneerde zich begin deze week uitdrukkelijk als kandidaat-premier. “Ik ben vijf jaar meester-knecht geweest, maar ik heb nu ambitie om de kopman van de ploeg te zijn, als de kiezer de kaarten zo legt”, klonk het bij de Vlaams-nationalist. De Franstalige liberalen blijven echter premier Charles Michel als kandidaat-premier naar voren schuiven. “Hij zou een betere premier zijn dan Jan Jambon”, stelt MR-campagnewoordvoerder Georges-Louis Bouchez tegenover nieuwsmedium LN24.

De regering-Michel had volgens oud-vicepremier Jan Jambon (N-VA) een “constructiefout” die in “remmingen” resulteerde. Het probleem waar de N-VA’er naar verwees? Niet de grootste partij maar wel de grootste familie, de liberalen van premier Charles Michel (MR), leverde de eerste minister. Bij de volgende federale regering moet dat, althans volgens Jambon, anders. “Ik ben vijf jaar meester-knecht geweest, maar ik heb nu ambitie om de kopman van de ploeg te zijn, als de kiezer de kaarten zo legt”verklaarde de N-VA’er.

“Betere premier”

MR-campagnewoordvoerder Bouchez daarentegen ziet meer heil in een nieuwe regering onder het leiderschap van Michel. “Hij zou een betere premier zijn dan Jan Jambon”, klinkt het. Het gevolg? Naast partijvoorzitter en demissionair premier is Michel dus ook formeel kandidaat-premier.

Ook de andere blauwe regeringsleider, Waals minister-president Willy Borsus, is – dixit Bouchez – kandidaat om zichzelf op te volgen. Daarnaast schuift de partij Françoise Schepmans, in het verleden burgemeester van Molenbeek, naar voren als kandidaat voor het Brussels minister-presidentschap.

Naast een aankondiging van de eigen kandidaten verwacht Bouchez dat ook de andere partijen hun kandidaat-regeringsleiders voorstellen. “Wie is de kandidaat-minister-president in Wallonië voor de PS? Ik zou graag weten wie ik riskeer als regionaal regeringsleider te hebben. Elio Di Rupo heeft zich daar tot nog toe niet over willen uitdrukken”, klinkt het.

Lees meer:

N-VA-campagne begonnen: Jambon eist premierschap op