De zaak rond het vermoorde jongetje Daniël (9) uit Palestina, die vorige week dood in een gracht werd aangetroffen op de domeinen van het asielcentrum van Broechem (Ranst) wordt complexer. Er zijn vijf verdachten aangehouden en deze ochtend beslist de Raadkamer of ze blijven aangehouden. Een van de verdachten beweert volgens Het Laatste Nieuws echter dat hij minderjarig (17) is. Dat betekent dat hij niet mag opgesloten worden. Maar allicht is de bewering onwaar.

Vorige week werd een Palestijns jongetje dood aangetroffen in het asielcentrum van Ranst. Speurders sloten natuurlijke omstandigheden al snel uit. Nader onderzoek wees op twee mogelijke pistes. De familie had nog een openstaande schuld – mogelijk bij mensensmokkelaars – of men werd afgeperst voor losgeld. In ieder geval kreeg de familie een WhatsApp-bericht waarin Daniëls leven werd bedreigd en 100.000 EUR werd geeist.

Minderjarigheid moordverdachte Ranst weinig geloofwaardig

Vijf verdachten werden al snel aangehouden – ook allemaal uit Palestina – en volgens het Antwerpse parket zijn zij allen ook allemaal meerderjarig. Maar één van hen beweert nu echter het tegendeel en zegt dat hij 17 jaar oud is. Dat zou betekenen dat hij niet in de gevangenis kan worden opgesloten. Een jeugdrechter kan hem wel plaatsen in een gesloten instelling en hem opvoedkundige maatregelen opleggen.

Het parket heeft echter geen vertrouwen in deze beweringen en de papieren die de jongeman hieromtrent voorlegt. “Een wetsdokter heeft een botscan uitgevoerd bij de jongen. Hij besluit dat de jongen minstens 18 en mogelijk zelfs 19 jaar is”, zo vertelt Kristof Aerts van het Antwerpse parket in Het Laatste Nieuws. De praktijk – liegen over de meerderjarigheid – is iets wat vaak voorkomt bij asielzoekers, zo bleek al meermaals uit vorige berichtgeving. De Afghaanse moordenaar van Maria Ladenburger beweerde ook minderjarig te zijn.

De stoffelijke overschotten van de kleine Daniël zijn intussen al teruggebracht naar Libanon, alwaar diens vader nog verblijft. Daniël zal ginder begraven worden.

Lees ook:

Ranst: Moord vermoord kind asielcentrum gevolg afpersing?