In Antwerpen raast al maanden jaren een intense cocaïne-oorlog waarbij drugsbendes – veelal van Marokkaanse achtergrond – om de controle vechten. Vorige week werden daarbij maar liefst 5 handgranaten ingezet. En niet iedereen is tevreden over de aanpak van het stadsbestuur in dit dossier. Drugsmagistraat Ken Witpas en Manolo Tersago van de federale gerechtelijke politie sparen hun kritiek niet voor burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Het niveau boven de straatdealers is niet aangepakt”, klinkt het in Humo. De Wever maant dan weer aan tot eenheid: “Aan een ‘guerre des flics’ heb ik niets.”

In 2013 kondigde De Wever zijn ‘war on drugs’ aan. En met resultaat: Dealers werden met de harde hand van de straat geveegd, zo erkennen ook Witpas en Tersago in een Humo-interview. Maar “de burgemeester heeft toen de kans laten liggen om de lokale recherche op het niveau net boven die straatdealers af te sturen”.

“De mensen die nu om meer arrestaties roepen, zijn dezelfden die de financiering van hulpverlening hebben afgebouwd”

Volgens de topspeurders is er door deze te unidimensionale aanpak een nieuw niveau ontstaan in de cocaïne-onderwereld. De criminelen met functie van ‘criminele coördinator’ sturen mensen in het Antwerpse aan, maar vaak bevinden ze zich zelf het buitenland. Ze behoren zelfs niet langer noodzakelijk tot een misdaadclan of -familie, hetgeen drugshandel opsporen en bendes oprollen bemoeilijkt.

Witpas en Tersago denken tevens dat er nog te weinig aandacht gaat naar zorg en preventie. “De mensen die nu om meer arrestaties roepen, zijn dezelfden die de financiering van hulpverlening hebben afgebouwd”, aldus Witpas die er tevens op wijst dat straathoekwerkers nuttige informatie kunnen aanbrengen voor de politie. Tersago hekelt dan weer dat de fiscus onvoldoende wordt ingeschakeld in het ‘Kali-team’, het drugsbestrijding-stokpaard van De Wever met eenheden van de lokale politie en federale gerechtelijke politie.

In een reactie via Het Laatste Nieuws laat burgemeester Bart De Wever zich echter niet van zijn stuk brengen en roept hij op tot eenheid. “Als politiediensten onderling zwarte pieten doorschuiven, dan winnen alleen de criminelen”, zo vertelt de N-VA-voorzitter. “Aan dit soort commentaar heeft de Antwerpenaar niets. We willen net de samenwerking met het parket en de gerechtelijke politie versterken. Aan een ‘guerre des flics’ heb ik niets.”

Antwerpen bomstad

Al jaren teistert een gewelddadige drugsoorlog Antwerpen. En de ordediensten krijgen het geweld maar niet onder controle. Eind 2017 bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa.

Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene handel en proberen elkaar uit te schakelen door brutaal geweld met granaten en schietpartijen. Vorige maand volgden de bomaanslagen zich in snel tempo elkaar op.

Lees ook:

Mocro-oorlog: De Wever hekelt traag gerecht en “wil arrestaties zien”

Ex-korpschef over De Wever: “Superintelligent maar niet beste raadgevers”