Premier Charles Michel (MR) zal namens ons land excuses aanbieden omwille van de rol van de Belgische overheid in het overbrengen van mulatkinderen (zogenaamde halfbloedkinderen) uit Congo in aanloop van de Congolese onafhankelijkheid. Het betreft ook mulatten uit Belgisch Burundi en Rwanda. Dit zal Michel doen tijdens een plechtigheid in de Kamer donderdag, zo weet De Standaard.

Premier Michel wil donderdag in de Kamer zich excuseren namens ons land voor het overhalen van honderden mulatkinderen uit Belgisch Congo, Burundi en Rwanda in de jaren ‘40 en ‘50. Deze kinderen van Belgische kolonialen en inheemse zwarte moeders werden naar België overgebracht en geplaatst in weeshuizen of pleeggezinnen, maar moesten kampen met discriminatie in hun latere leven.

Michel zegt donderdag ‘sorry’ aan honderden mulatten in België

In de jaren na WOII tot de Congolese onafhankelijkheid in 1960 ging België over tot het stelselmatig overbrengen van mulatten naar België. De meeste vaders weigerden echter hun halfzwarte bastaardkinderen te erkennen en hun kinderen kregen zo niet automatisch de Belgische nationaliteit. Naast hun veelal stateloos bestaan werd men weggerukt van de biologische familie in Congo: Veel mulatten zoeken nog steeds naar familieleden in Centraal-Afrika.

Michel wil hier nu verontschuldigingen aanbieden. Dergelijke excuses zijn redelijk uniek – de eerste minister weigerde recent nog na aanraden van de VN om zich te verontschuldigen voor de kolonisatie van Congo – maar vinden plaats een jaar na de unanieme stemming in de Kamer van een resolutie waarin de feiten worden erkend. Hierin werd de federale regering gevraagd om maatregelen te nemen, zo stipt De Standaard aan. Hiervoor kwamen nog verontschuldigingen vanuit het Vlaams Parlement naar aanleiding van de gedwongen adopties tussen 1960 en 1980.

Lees ook:

Michel stelt VN-rapport over Congo-verleden in vraag

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken