Een meerderheid van de Fransen willen een identieke reconstructie van de grote Notre-Dame-kathedraal die eerder deze maand voor een groot deel uitbrandde. De Franse overheid van president Emmanuel Macron heeft echter een wedstrijd aangekondigd waarbij architecten hun alternatieve voorstellen en plannen kunnen indienen. Veel conservatieve en katholieke stemmen waren/zijn daar ontevreden over. En zij zijn dus niet in de minderheid, zo blijkt uit een YouGov-peiling in opdracht van Huffington Post France.

De verschrikkelijke brand die eerder deze maand grote delen van het dak en de spitstoren van de Notre-Dame-kathedraal in Parijs heeft doen instorten, heeft sinds de afloop een heftig debat geanimeerd: Moet de grote kerk herbouwd worden zoals voorheen, of moet de fantasie van moderne architecten vrij spel krijgen? Als het van de meerderheid van de Fransen afhangt, wordt het echter “een restauratie identiek aan de [originele] kathedraal”.

54% van de gepeilde Fransen willen een identieke restauratie. Amper 25 procent willen een “architectonische gebaar” zoals president Emmanuel Macron (LREM) en premier Édouard Philippe (Les Républicains) dat naar voren duwen. 21 procent heeft dan weer geen mening. De steekproef afgenomen door YouGov voor het linksprogressieve medium Huffingtong Post en nieuwszender CNews werd online afgenomen bij 1.010 Fransen van 18 jaar of ouder.

Vooral, maar duidelijk niet uitsluitend, conservatieven willen trouw behoud Notre-Dame

Zoals te verwachten is men vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum voor een traditioneel herstel van de kathedraal. 66% van de kiezers die op klassiek rechtse partijen zoals Les Républicains stemmen willen een trouwe restauratie tegenover zelfs 69% bij kiezers van partijen zoals het rechtsnationalistische Rassemblement National van Marine Le Pen.

Die verdeling wil echter ook zeggen dat een groot deel van de meer linkse kiezers een restauratie trouw aan het originele ontwerp verkiest, gezien rechts geen meerderheid uitmaakt in Frankrijk en dat niet iedereen die rechts kiest ook een klassieke restauratie wil.

Sinds de aankondiging van de wedstrijd zijn al heel wat voorstellen de wereld in gestuurd. Het Franse ‘Studio NAB’ wil hierbij bijvoorbeeld een serre installeren in het katholieke gebouw. Dit onder het motto ‘En vert et pour tous’. Andere opvallende inzendingen zijn de ‘zwarter dan zwarte torenspits’ van de Belgische architect Frederik De Wilde. Zo’n pikzwarte toren zou moeten verwijzen “naar de brand, naar de klimaatproblematiek en naar de reputatie van Parijs als lichtstad’.