In Mechelen wordt komende zondag een stille wake georganiseerd ter herdenking van Mohamed E.O., de man die werd doodgeschoten door de politie nadat hij verschillende mensen te lijf ging met een mes. Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) gaf toelating voor de stille wake, N-VA reageert verontwaardigd. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

Midden februari stak de 34-jarige Mohamed E.O. zijn vrouw neer in hun appartement in de Mahatma Gandhistraat in Mechelen. Toen de politie ter plaatse kwam, sloeg de man op de vlucht met twee messen. Op straat stak de man een voorkomende fietser neer, waarna hij zijn vlucht verder zette naar de lokale Spar-winkel. Daar viel hij opnieuw twee mensen aan. De politie schoot de man vervolgens neer. Hij overleed ter plaatse.

Onrust

De familie van Mohamed E.O. organiseert nu een stille wake ter nagedachtenis van de man. “Dit mag nooit meer gebeuren! Wij missen Mohamed en willen zijn dood niet zomaar als een trieste gebeurtenis de geschiedenis laten ingaan. We geloven dat dit incident op een andere manier kon eindigen”, klinkt het in een oproep voor de stille wake op sociale media.

Zondag om 15u zal de stille wake plaatsvinden op de Grote Markt in Mechelen. De familie van Mohamed kreeg daarvoor de toestemming van burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Wij leven in een democratische rechtstaat en daarin heeft iedereen het recht op manifestatie. Ik hoop dat dit respectvol kan gebeuren”, aldus Somers aan Gazet van Antwerpen.

Bij N-VA reageert men verontwaardigd op het feit dat Somers de stille wake toelaat. Zij vrezen dat die zal escaleren, gezien het feit er eerder al onrust was in Mechelen na de dood van de man. In de weken na zijn dood werden in Mechelen op korte tijd verschillende politievoertuigen in brand gestoken door allochtonen. Ze deelden daarvan filmpjes op sociale media en riepen anderen op om hun voorbeeld te volgen. Op die manier wilden ze wraak nemen op de politie.

“Ondertussen weten we dat de brandstichtingen in de wijk van de dader bedoeld waren als wraakacties. Er zijn dus precedenten die aangeven dat de kans dat deze situatie uit de hand loopt realistisch is. Daarenboven wordt de zaak nog volop onderzocht en is er geen duidelijkheid over de drijfveren van de dader”, aldus fractieleider Marc Hendrickx. Bovendien vindt N-VA dit van weinig respect getuigen voor de slachtoffers. “Deze wake is voor hen niet minder dan het openrijten van nog te verse wonden”, stelt ze.