De rechtbank van Dendermonde heeft besloten dat Dzoskun M., de man die in 2017 naar Syrië trok en IS steunt, in ons land mag blijven. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het parket had gevraagd om de nationaliteit van de man af te nemen, maar daar ging de rechtbank dus niet op in. 

In de zomer van 2017 kwam Dzoskun M. voor het eerst op de radar van de Belgische veiligheidsdiensten. Hij werd opgepakt aan de grens van Turkije met Syrië, waar hij probeerde de grens over te steken om er te gaan vechten met terreurgroep Islamitische Staat. De man werd teruggestuurd naar ons land en werd gearresteerd bij zijn aankomst in Zaventem.

Nonstopterror

Bij de daaropvolgende huiszoekingen en uitlezingen van zijn gsm en computer werden tal van videobeelden aangetroffen van onthoofdingen en executies, IS-vlaggen, wapens en andere propaganda van Islamitische Staat. Daarnaast was Dzoskun M. onder de naam ‘nonstopterror’ ook een actieve verspreider van valse nieuwsberichten van IS waarin de overwinning van IS aangekondigd werd.

Het parket van Dendermonde vroeg om de nationaliteit van Dzoskun M. in te trekken zodat hij ons land uitgezet kon worden, maar daar ging de rechtbank van Dendermonde niet op in. De rechter legde hem in de plaats een gevangenisstraf van 5 jaar op, waarvan de helft met uitstel.

ADVERTENTIE