PS-prominent en burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, laat in weekblad Humo optekenen dat de Walen geen schrik meer hebben van de N-VA, een situatie die ooit anders was. “N-VA was de uitdager die de sociale zekerheid wilde uithollen en het land wilde splitsen. Tegenwoordig zeggen ze dat ze de premier willen leveren. Wat een bocht, hè? Een nieuw duel tussen PS en N-VA zou zoals de sequel van een spannende film zijn: de eerste is altijd beter”, stelt Magnette.

Een staatshervorming na de aankomende verkiezingen is volgens Magnette uitgesloten. Wel sluit hij zich aan bij PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn pleidooi voor een herziening van de financiering van de regio’s “tegen 2024, of later”. Het probleem van de PS met de huidige financiering? “Nu is die gebaseerd op de personenbelasting, en dat speelt in het voordeel van de Vlamingen. Wij vinden dat je meer rekening moet houden met de oppervlakte: Wallonië telt maar 32 procent van de Belgische bevolking, maar beslaat wel 52 procent van de oppervlakte”, klink het.

Opmerkelijk: Magnette spreekt, in een interview met Humo, de stelling dat België binnen honderd jaar niet meer zal bestaan niet radicaal tegen. “Niemand weet hoe de wereld er dan zal uitzien”, klinkt het. “Maar België is zeer moeilijk te splitsen, vanwege Brussel. Als de Vlamingen op een dag de onafhankelijkheid uitroepen en Brussel aan ons laten, zullen we dat moeten accepteren. Maar wij zullen nooit zelf de splitsing vragen”, aldus Magnette.

“Niemand praat hier nog over de N-VA”

Eerder raakte bekend dat de PS alle rechtstreekse debatten met de N-VA uit de weg zou gaan. De reden? De Franstalige socialisten willen de Vlaams-nationalisten “geen cadeaus geven”. “Het communautaire is totaal weg, het gaat nu over klimaat, koopkracht, jobs… Niemand praat hier nog over de N-VA, de mensen hebben geen schrik meer van hen”, klinkt het bij Magnette.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Bij de vorige verkiezingen daarentegen was een debat tussen de twee partijen nog zinvol, is Magnette van mening. “N-VA was de uitdager die de sociale zekerheid wilde uithollen en het land wilde splitsen. Tegenwoordig zeggen ze dat ze de premier willen leveren. Wat een bocht, hè? (lacht) Een nieuw duel tussen PS en N-VA zou zoals de sequel van een spannende film zijn: de eerste is altijd beter”, stelt hij in Humo.

Regeren met N-VA? Uitgesloten

In tegenstelling tot PS-voorzitter Di Rupo sluit Magnette een regering met de N-VA wel voor de volle honderd procent uit. “Wij stappen níét in een regering met de N-VA. Onze partijen zijn zoals olie en water: die kun je niet met elkaar mengen”, klinkt het beslist.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Ook een regering met MR en Open Vld gaat de Franstalige socialist het liefst uit de weg. “Een centrumlinkse regering met de groenen en christendemocraten zou perfect zijn. Net als Ecolo vinden wij het klimaat heel belangrijk. En net als wij beschouwt CD&V de vakbonden als partners, en proberen ze naar de mensen te luisteren, in plaats van de confrontatie te zoeken”, laat Magnette in Humo optekenen.

Verschillende waarnemers, aangezien liberalen en socialisten elkaar minder hard begonnen aan te pakken, speculeerden over een as tussen de twee klassieke partijen. Magnette evenwel spreekt dit tegen. “Er is geen as, zolang de Franstalige belangen niet in gevaar zijn. Als dat wel zo is, vinden we elkaar. Maar de verschillen in onze programma’s zijn enorm”, aldus Magnette.