De asielcijfers blijven hoog in ons land, zo blijkt uit de laatste CGVS-data over maart. Sinds de asielquota van ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op de schop gingen en huidig bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) de scepter overnam, is het niveau van asielaanvragen bijzonder hoog voor deze tijd van het jaar. De maand januari overtrof alle records sinds begin 2016 met 2.765 aanvragen. En nu werd “met 2.118 aanvragen […] een recordcijfer bereikt voor de maand maart, dat sinds de PS-asielcrisis van 2011 niet meer werd geëvenaard”. Aan het woord is een kritische Joren Vermeersch, ex-kabinetsmedewerker van Theo Francken en diens huidige communicatieadviseur.

In oktober trok toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan de alarmbel. Er werden namelijk veel te veel asielaanvragen verricht, zo klonk het. Francken voerde daarop asielquota in – eerst 60 aanvragen maximaal per dag, hierna zelfs slechts 50. Die quota lieten zich voelen met de dalingen in november en december, maar de Raad Van State schoot de regeling af en na de machtsovername door De Block na de Marrakesh-crisis annuleerde De Block de quota waardoor de aanvragen terug de hoogte in schoten. In januari vroegen maar liefst 2.765 mensen asiel aan, het hoogste totaalaantal in 3 jaar. En ook afgelopen maand maart bleef het aantal hoog met 2.118 aanvragen of zo’n 68,3 per dag. Dit blijkt dan weer een record voor de tijd van het jaar en een stijging van 2,7% ten opzichte van februari, zo leest men op de site van het CGVS (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen).

De asielcijfers voor maart zijn uit en ze zijn helaas niet om vrolijk van te worden. Met 2.118 aanvragen wordt een…

Publiée par Joren Vermeersch sur Mercredi 10 avril 2019

Asielcijfers Maggie blijven hoge toppen scheren

Nadat Francken plafondquota had ingesteld (vanaf november 60 per dag, in december 50 zelfs per dag) werden de laatste twee maanden van 2018 relatief kalme maanden wat betreft asielaanvragen. In december vroegen zo ‘slechts’ 1.253 migranten asiel aan, hetgeen het laagste cijfer in een hele poos was, maar na het aftreden van Francken omwille van de Marrakesh-crisis ontspoorden de zaken en schoten de verwerkingscijfers al snel tot 200 per dag. En januari bleek al helemaal een recordmaand: Bijna 3.000 mensen vroegen asiel aan, waarvan velen Palestijnen. Die trend houdt zich nu aan, zo blijkt, ondanks de aankondiging van een aantal maatregelen zoals een nieuwe ontradingscampagne.

Bij N-VA is men bijzonder kritisch voor de ontwikkelingen. “De asielcijfers voor maart zijn uit en ze zijn helaas niet om vrolijk van te worden. Met 2.118 aanvragen wordt een recordcijfer bereikt voor de maand maart, dat sinds de PS-asiel-crisis van 2011 niet meer werd geëvenaard”, zo schrijft N-VA’er Joren Vermeersch, eerste opvolger voor de Kamer in West-Vlaanderen voor zijn partij, op Facebook. “Toen lokte de PS asielzoekers naar België door ze op hotel te steken en forse dwangsommen uit te betalen. Op dat punt zijn we dus opnieuw aanbeland, 8 jaar later.”

(Lees verder onder de tweet.)

N-VA ook hard voor media: “Merkwaardig is de stilte in de media hierover. Het lijkt wel of er niets aan de hand is”

De topadviseur van Francken schrijft de reguliere media tevens kwalijke motieven toe inzake het thema. “Merkwaardig is de stilte in de media hierover. Het lijkt wel of er niets aan de hand is. Dat was wel even anders toen wij nog aan het roer stonden”, zo klinkt het verder op Facebook. “Dat heeft natuurlijk alles te maken met de komende verkiezingen. De media willen absoluut vermijden dat de bevolking te weten zou komen dat er een nieuwe asielcrisis bezig is, die immers zal leiden tot het openen van bijkomende opvangcentra (ook daarover is het merkwaardig stil).”

Opvallend, de waarschuwingen rond “een nieuwe asielcrisis” die op gang komt, zijn niet geïsoleerd. Eerder deze week liet de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) een gelijkaardig geluid horen in een brief aan de Europese Commissie. Volgens Kickl wordt immers “momenteel een grootschalige migratie van Turkije naar Europa” voorbereid.

Lees ook:

Maggie-effect? Nog nooit zoveel asielzoekers sinds begin 2016

Ook De Block krijgt ‘asielchaos’ niet onder controle

Oostenrijkse minister Kickl (FPÖ) waarschuwt voor nieuwe migratiegolf