Maffiakopstuk Giuseppe T. stond jarenlang in voor de handel van cocaïne tussen Colombiaanse drugskartels en de Italiaanse maffia. Nu is hij overgelopen naar justitie en verraadt hij tientallen criminelen van zowel Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse afkomst. Dat meldt het Algemeen Dagblad

Giuseppe T. is al sinds 2003 actief als belangrijke schakel in de cocaïne-import. Zijn grootste klanten waren de verschillende clans van de ‘Ndrangheta, de machtige maffiatak uit Zuid-Italië. Toen hij in 2015 een transport cocaïne van duizend kilo verloor, gaf hij zich over aan justitie in Italië, uit vrees voor zijn leven. Sindsdien doet T. zijn boekje open over de internationale contacten die samenkomen in Amsterdam. In zijn verklaringen verlinkt hij tientallen voormalige zakenpartners.

Zijn voormalige bazen zijn de ‘Ndrangheta, een criminele organisatie die in veel opzichten overeenkomt met de Siciliaanse maffia. De misdaadorganisatie komt oorspronkelijk uit het Zuiden van Italië en wordt gezien als de sterkste en gevaarlijkste daar. Vorig jaar werden er in ons land nog 14 leden van de clan opgepakt in een grootschalige operatie.

Amsterdam als coke-knooppunt

Spijtoptant Giuseppe doet uit de doeken hoeveel cocaïne er via Amsterdam naar de rest van Europa vertrekt. Volgens hem komt om de drie à vier maanden een lading binnen van ongeveer 2.000 kilogram. Deze lading wordt vervolgens verdeeld in hoeveelheden van 200 kilogram en verspreid onder diverse groepen. Een kilo verkopen ze voor 28.000 euro, wat betekent dat de groep elk kwartaal een omzet heeft van 42 tot 56 miljoen euro.

De schimmige figuren in het criminele milieu gebruiken stuk voor stuk schuilnamen. Spilfiguur is een man die zichzelf ‘Federer’ noemt, net als de bekende tennisspeler. Hij leidt de operatie in Colombia en verstuurt de gigantische ladingen cocaïne, die vaak verstopt worden in uitgeholde houten balken.

Ons land lijdt ook onder de drugsproblematiek, met name het zware bendegeweld dat Antwerpen al maandenlang teistert. Burgemeester Bart De Wever kondigde daar vorige maand nog een hernieuwde ‘War on Drugs’ aan na verschillende incidenten met bommen en granaten.

Tientallen criminelen verlinkt, inclusief eigen familie

De verklaringen van Giuseppe T. hebben directe gevolgen voor de lopende strafzaak tegen een groep Colombianen die actief was in Amsterdam. Dat proces is inmiddels in hoger beroep gegaan. Ook lapt T. zonder schroom zijn eigen neven en zwager erbij en noemt hij namen van tientallen betrokken Nederlanders, Turken, Albanezen en Surinamers.

Lees ook: 

Italiaanse maffia-cocaïnebaron uit Maasmechelen opgepakt