Amerikaans president Donald Trump (Rep.) lijkt toch niet zo geïnteresseerd te zijn in de Belgische visa-affaire, zoals Open Vld beweerde. Vorige week ontstond een rel op Twitter nadat de liberalen beweerden een kritische brief te hebben ontvangen van Trump. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten  richtte zich vervolgens op Twitter rechtstreeks tot Trump, maar nu blijkt dat er helemaal geen kritische brief is van Trump.

In een uitzending van het VRT-programma ‘Pano’ werd begin dit jaar blootgelegd hoe Mechels gemeenteraadslid Melikam Kucam (N-VA) grof geld verdiende door humanitaire visa te verkopen aan Syrische christenen. Zo’n 326 Syriërs verkregen op die manier een humanitair visum en daarvan zijn er 107 spoorloos, zo bleek uit onderzoek.

Enkele dagen geleden brachten Het Belang Van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad het nieuws van de Amerikaanse interesse in de visa-affaire: “Trump wil uitleg over visa-affaire Francken”, zo werd gekopt. Dat zou door bronnen binnen de regering bevestigd zijn aan de kranten. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten richtte zich op Twitter rechtstreeks tot Trump.

“Liberale Trumphoax”

Theo Francken reageerde geïrriteerd en wijst met de vinger naar de minderheidsregering die volgens hem alleen willen natrappen. “Ik wil die zogezegd officiële brief van de States wel eens lezen”, schreef hij. Nu lijkt Francken inderdaad gelijk te krijgen. Het Laatste Nieuws kon de desbetreffende brief inkijken en het blijkt louter en alleen om een korte e-mail te gaan van een politieke adviseur van de Amerikaanse ambassade in Brussel, geen kritische brief van Trump dus.

In de brief van de adviseur staat te lezen: “De media schrijven dat 121 mensen met een humanitair visum zich nooit hebben gemeld en zich dus momenteel ergens in de Schengenzone bevinden. Ik neem aan dat België de Europese Unie en de andere Schengenlanden op de hoogte heeft gebracht over deze zaak én over de identiteit van deze mensen. Kan u dat bevestigen?”

(Lees verder onder de tweet.)

Op zijn blog haalt Francken uit naar de “liberale Trumphoax”. “Dit is een hoax, een leugen, opgeklopt vanuit anonieme bronnen binnen de regering (rarara wie zou dat zijn?). Dit is de zoveelste beschadingsoperatie op mijn persoon. Vuile en valse natrapperij”, aldus Francken.

Francken haalt die “leugens van de liberalen” onderuit:

“1/ Het gaat helemaal niet om een officiële brief, het gaat om een mailtje van 20 maart van amper drie (3!) zinnen;
2/ Het komt niet van president Trump, zijn administratie, the state departement of ambassadeur maar van een adviseur van de ambassade;
3/ Het is helemaal niet gericht aan de Belgische regering maar het betreft een interne correspondentie aan een adviseur van ons departement Buitenlandse Zaken;
4/ Er wordt met niks gedreigd en al helemaal niet met het mogelijks verliezen van de visumvrijstelling voor Belgen op de States. Dat wordt niet eens vermeld.
5/ Het gaat om een eerder technische vraag of diegenen die nog geen asiel hebben aangevraagd aangemeld zijn bij andere Lidstaten.”