De viceminister-president van de Franse gemeenschapsregering Jean-Claude Marcourt (PS) wil een ‘zo links mogelijke alliantie’ vormen in Wallonië na de verkiezingen van 26 mei. “Mijn eerste gevecht is om de bevolking ervan te overtuigen dat de PS de beste partij is om Wallonië te moderniseren en om de Walen meer welvaart en betere levensomstandigheden te brengen”, zo klinkt het in La Dernière Heure.

Marcourt is vandaag viceminister-president en minister van onder meer Hoger Onderwijs en Media in de Franstalige gemeenschapsregering. Hij wordt nu door de PS naar voren geschoven als mogelijke minister-president van de volgende Waalse regering. De 62-jarige politicus was sinds 2014 minister van Economie in diezelfde regering, maar verloor zijn bevoegdheden na de coalitiewissel in 2017. Maar ook nu wil hij een rol spelen in het Wallonië van de toekomst. En die toekomst moet links worden, vindt Marcourt.

Zonder MR, maar met Ecolo?

“Ik sluit enkel niet-democratische partijen uit, maar een samenwerking PS-MR is zeker niet mijn eerste keuze om Wallonië te besturen”, stelt Marcourt. “Ik wil een sociale alliantie, zo links mogelijk.” Voor zijn links project kijkt hij in de eerste plaats naar Ecolo als mogelijke coalitiepartner. Van de PTB verwacht hij immers niet veel: “Toen Frédéric Daerden hen een voorstel deed, kregen we de deur op onze neus.”

Om de Waalse armoedeproblematiek aan te pakken, wil de PS’er inzetten op onderwijs, economie en werkgelegenheid. Daarnaast wil hij het minimumpensioen op € 1.500 brengen en de laagste lonen verhogen. Of hij nu ook formeel kandidaat is voor de post van Waals minister-president blijft onduidelijk. “Ik ben ten dienste van mijn partij, het belangrijkste is dat de PS terug aan de macht komt”, aldus Marcourt.

Opvallend, het partijpolitiek draagvlak voor een minimumpensioen van 1.500 EUR. Eerder deze week brak Groen een lans voor een minimumpensioen van zo’n grootte. En ook sp.a en Vlaams Belang wensen een gelijkaardig voorstel in de praktijk om te zetten. Een linkse coalitie met die laatste partij erbij blijft evenwel politieke ‘science fiction’.

Lees ook:

Marrakesh-crisis: Magnette (PS) wil cordon rond N-VA

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE