De door de Verenigde Naties gesteunde Libische premier Fayez al-Serraj heeft gewaarschuwd voor “800.000 migranten” die naar Europa kunnen trekken door de chaos in Libië. De Libische premier staat sedert kort onder zware druk, nadat de oostelijke Libische bevelhebber Khalifa Haftar zijn troepen het bevel gaf om naar de Libische hoofdstad Tripoli te marcheren.

“Doe snel iets. De verslechtering van de situatie in Libië kan 800.000 migranten en Libiërs ertoe aanzetten om Italië en Europa binnen te vallen”, zei Fayez al-Serraj in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hij voegde daaraan toe er zich onder hen vele criminelen bevinden en vooral jihadisten van Islamitische Staat (IS).

Chaos in Libië

Hoeveel waarheid er in de waarschuwing van al-Serraj schuilt is maar de vraag. Mogelijk gaat het om een wanhoopskreet. De Libische premier staat sedert kort onder zware druk, nadat de oostelijke Libische bevelhebber Khalifa Haftar zijn troepen het bevel gaf om naar de Libische hoofdstad Tripoli te marcheren.

Libië ontaardde in chaos sinds de NAVO in 2011 Moammar al-Qadhafi uitschakelde. Het land kreeg twee parallelle rivaliserende regeringen: één door de VN-erkende regering in Tripoli en één in het oosten van het land, verbonden met Haftar en vooral gesteund door Egypte.

Volgens al-Serraj heeft Haftar “Libië en de internationale gemeenschap verraden”.”We hebben Rome en de EU nodig – verenigd en standvastig – om de agressie van Haftar te blokkeren, klinkt het. “We worden geconfronteerd met een agressie die zijn kanker in het hele Middellandse Zeegebied zou kunnen verspreiden.”

Spanning tussen Rome en Parijs

De gebeurtenissen in Libië leggen ook een verdeeldheid binnen de Europese Unie bloot. Zo zijn met name Frankrijk en Italië het oneens over het paard waarop gewed moet worden. Parijs ziet Haftar als de beste manier om een eind te maken aan de Libische chaos.

Italië – dat aanzienlijke oliebelangen in Libië heeft – steunt dan weer voornamelijk al-Serraj. In Rome ontstond er onlangs veel onvrede over de Franse onwil om een resolutie van de Europese Unie te steunen waarin Haftar werd aangespoord zijn opmars te stoppen.

De chaos en het machtsvacuüm die ontstonden na de val van al-Qadhafi hebben enorm bijgedragen aan de migratiecrisis in de Middellandse Zee. Mensensmokkelaars kregen lange tijd vrij spel en het land werd een belangrijke toegangspoort voor migranten die Europa wilden bereiken.