Ondernemer en Antwerps Open Vld-lijsttrekker, Christian Leysen, komt met een opmerkelijk voorstel. Presteren ministers slecht, door bijvoorbeeld geen begroting in evenwicht te realiseren, dan zouden ze dat in hun portefeuille moeten voelen. “Als een gewone burger zijn boekhouding niet op orde heeft, krijgt hij ook loonbeslag”, redeneert de liberaal volgens VRT NWS

In de bedrijfswereld is het, althans voor het hogere kader, normaal dat een gedeelte van de verloning afhankelijk is van de gepresteerde cijfers: wie slecht presteert, verdient minder. Leysen zou dat principe graag in de politiek zien terugkeren. Concreet zouden onze ministers op drie criteria moeten worden beoordeeld: lagere belastingen, een staatsschuld onder de honderd procent van het bruto nationaal product en een begrotingsevenwicht. “Je kunt maar de taart verdelen die je gebakken hebt”, verklaarde de liberaal in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Langs de andere kant, indien politici zeer goed werk leveren, mag hun verloning van Leysen “een beetje” stijgen. Zo’n financiële aansporing kan volgens de liberaal het verschil maken. “Het had sommigen in de regering er misschien van weerhouden om vroegtijdig de handrem op te trekken, of zelfs uit de auto te stappen voor het einde van de rit”, stelt de Open Vld-lijsttrekker tegenover Het Laatste Nieuws.

Ministers regering-Michel zouden moeten inleveren

Hoewel haast iedere Vlaamse regeringspartij een begroting in evenwicht beloofde, werd dit deze legislatuur niet gerealiseerd. Sterker nog, de Hoge Raad van Financiën (HRF) voorspelde onlangs nog een tekort van maar liefst 8,5 miljard euro. Mochten de voorstellen van Leysen op de huidige regering-Michel worden toegepast dan zouden de ministers moeten inleveren. Hoeveel een minister precies zou moeten inleveren behoort volgens Leysen “een onafhankelijke instantie” te becijferen.