De 69-jarige Larry Mitchell Hopkins, leider van de gewapende militie ‘United Constitutional Patriots’ is opgepakt wegens verboden wapenbezit. Dat brengt De Standaard nadat het nieuws bekend werd gemaakt door de FBI. De militie bestaat voornamelijk uit ex-soldaten en kwam in opspraak doordat ze op eigen houtje illegale migranten arresteerde aan de Amerikaanse grens met Mexico. 

De gewapende leden van de rechtse, patriottische militie ‘United Constitutional Patriots’ zijn al dagenlang bezig met patrouilleren aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ze houden illegale immigranten tegen om deze vervolgens uit te leveren aan de bevoegde instanties. “Een flagrante schending van de wet” volgens burgerrechtenbewegingen echter. Hoofd van de militie, Hopkins, is nu dus aangehouden voor verboden wapenbezit.

“We willen enkel de grenspolitie ondersteunen, en de wijde wereld te tonen wat er gebeurt bij onze grens“, zegt Jim Benvie, een woordvoerder van de United Constitutional Patriots, in een interview met The New York Times. De groep plaatst ook zelf filmpjes en foto’s online van hun acties. Soms is zelfs te zien hoe ze groepen van honderden migranten tegenhouden.

Migrantes ACLU

#VideosLaJornada Civiles armados detienen a migrantes en #NuevoMéxico. La organización ACLU solicita a las autoridades que investiguen. ACLU of New Mexico

Publiée par La Jornada sur Samedi 20 avril 2019

Goed opgeleide ordediensten, niet gewoon een gewapende miltie

“Deze arrestatie door de FBI toont duidelijk dat het goed opgeleide ordediensten zijn die de wet handhaven en geen gewapende vrijbuiters”, aldus de procureur-generaal van New Mexico, Hector Balderas. Volgens hem is Hopkins een gevaarlijke crimineel die niet zou mogen rondlopen met wapens. De groepering “heeft het recht niet om een autoriteit uit te oefenen die voorbehouden is aan de politie”, klinkt het verder nog.

Het bestaan van de militie zorgt ook voor bezorgdheid bij de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken. “Dit soort praktijken kan leiden tot mensenrechtenschendingen van personen die migreren of asiel zoeken in de VS”, liet hij eerder deze week weten in een persbericht.

Lees ook: 

VS sturen 3.750 extra militairen naar grens met Mexico