Uit twee afzonderlijke opiniepeilingen blijkt dat leden, militanten en gemeenteraadsleden van de Britse Conservatieven massaal op de ‘Brexit Party’ van Nigel Farage zullen stemmen. De kersverse partij van de voormalige UKIP-leider ligt daarenboven voorop in de peilingen voor de Europese Parlementsverkiezingen in mei.

De ‘Brexit Party’ van voormalig UKIP-leider Nigel Farage heeft de wind in de zeilen. Vorige week bleek reeds uit opiniepeilingen dat de nieuwe partij in naar alle waarschijnlijkheid de grote overwinnaar van de Europese Parlementsverkiezingen in mei zal worden. In de peilingen haalde de ‘Brexit Party’ 27%, terwijl UKIP wegzakt naar 7%.

Tory-leden kiezen massaal voor Farage

De Conservatieve regeringspartij van premier Theresa May eindigde in die peilingen op de derde plaats met 15% van de stemmen. Daarmee eindigen de Tories achter de linkse oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn, die 22% lijkt te halen.

Maar premier May heeft nog bijkomende zorgen, zo blijkt uit twee andere opiniepeilingen. Zo zou uit een bevraging van de website ConservativeHome blijken dat 62% van de Conservatieve partijleden van plan is om op de partij van Farage te stemmen. Slechts 23% van hen zou van plan zijn om op de eigen partij te stemmen.

Uit een andere enquête van de ‘Mail on Sunday’ zou dan weer blijken dat maar liefst 40% van de Conservatieve gemeenteraadsleden van plan is om op de ‘Brexit Party’ te stemmen. Slechts 52% van hen zou van plan zijn om op de Conservatieven te stemmen.

Onvrede over May en Brexit-uitstel

Paul Goodman, de redacteur van ConservativeHome en voormalig Tory-lid, noemde de resultaten van de bevraging “de meest verbazingwekkende die we ooit hebben gepubliceerd“. Volgens Goodman zijn er verschillende reden voor het stemgedrag van de Tory-leden. Zo heerst er grote onvrede over het Brexit-uitstel, daarnaast denken velen van hen dat de Europese Parlementsverkiezingen er toch niet toe doen, ook vinden velen van hen de ‘Brexit Party’ aantrekkelijk omdat deze respectabeler zou zijn dan UKIP en tot slot hopen vele Tories dat een nederlaag tot het aftreden van premier May kan leiden.

ADVERTENTIE