Het was een onderdeel van de arbeidsdeal. Het volledig uitdoven van werkloosheidsuitkeringen in de tijd bleef een sterk taboe voor de CD&V, maar er was wel een akkoord over grotere ‘degressiviteit’. Het ‘stempelgeld’ zou in de eerste periode van werkloosheid groter worden, maar hierna zou het uitkeringsgeld sneller verminderen. Het plan bleef echter haperen door het loonoverleg en de val van de regering. Tot nu, zo rapporteert De Standaard. In de laatste weken voor de verkiezingen haalt vicepremier Kris Peeters (CD&V) het plan namelijk alweer vanonder het stof.

De val van de regering en het loonoverleg gooiden roet in het eten, maar de regering-Michel was ooit van plan om de werkloosheidsuitkeringen te hervormen. Meer dan 4 jaar later is daar weinig meer van in huis gekomen dan plannen, maar vice-premier en Economieminister Kris Peeters wil het nu alsnog proberen. Nu het loonakkoord is gebetonneerd, heropent Peeters de debatten. Maar een plan implementeren zal niet eenvoudig zijn, want met de exit van N-VA heeft de regering Michel geen parlementaire meerderheid meer.

Peeters-hervorming zou werkloosheidsuitkeringen eerst groter maken, dan kleiner

In ieder geval heeft Peeters nu zijn voorstel – dat werkloosheidsuitkeringen eerst zou vergroten en naarmate men werkloos blijft zou verkleinen, doorgestuurd naar de RVA: de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

De bedoeling is dat de berekening van uitkeringen aangepast zal worden. Momenteel verkrijgt men ‘stempelgeld’ op basis van het laatst uitgekeerde brutoloon. Maar dit is nadelig voor de kleinste verdieners, gezien zij minder belastingen betaalden. Met Peeters’ nieuwe plan zou hier een mouw aangepast worden. Maar na de ‘boost’ wordt de uitkering sneller kleiner tot men na 4 jaar op een ‘bodem’ komt, een minimum.

Coalitiepartner Open Vld en ex-coalitiepartner N-VA zijn in feite altijd voorstander geweest van een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Dat wil zeggen dat men na een bepaalde langdurige periode van werkloosheid zou moeten terugvallen op een leefloon en het ‘stempelgeld’ zou wegvallen. CD&V lag hier echter altijd dwars. Het is afwachten of er nu een compromis zal kunnen gesloten worden, met N-VA buiten de meerderheid.

Lees ook:

Scherpere daling uitkering werklozen: N-VA zet druk op regering

N-VA graaft beperking werkloosheidsuitkering opnieuw op