Vorig jaar werd een recordbedrag van 260 miljoen euro uitgekeerd aan leeflonen voor vluchtelingen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg. Leeflonen voor vluchtelingen zijn op korte tijd de hoogte in geschoten, met een verviervoudiging op amper 6 jaar tijd tot gevolg. “Onze sociale zekerheid werkt als een magneet voor gelukzoekers”, aldus Pas aan HLN

Om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering moet men een bepaald aantal dagen gewerkt hebben in loondienst, maar voor een leefloon geldt dat criterium niet. Een leefloon kan men verkrijgen wanneer men niet over voldoende inkomsten beschikt. Het in werkelijkheid enige criteria dat daarvoor bestaat is het hebben van een verblijfplaats in België.

“Sociale zekerheid magneet voor gelukzoekers”

Ook asielzoekers en erkende vluchtelingen kunnen dus gebruik maken van een leefloon, en dat wordt alsmaar vaker gedaan, zo blijkt. De kostprijs van leeflonen voor vluchtelingen loopt al enkele jaren fors op. Vorig jaar werd door de federale overheid een recordbedrag van 260 miljoen euro uitbetaald aan leeflonen voor vluchtelingen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister voor Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR).

“Terwijl er 15.000 mensen op de wachtlijsten staan in de zorg, onze pensioenen tot de laagste behoren van Europa en er nood is aan 25.000 kinderopvangplaatsen, is het niet langer te verantwoorden dat onze sociale zekerheid wordt gepluimd door mensen die er nooit iets aan hebben bijgedragen”, aldus Pas aan Het Laatste Nieuws. Volgens pas is dit ook één van de redenen waarom de asielinstroom in België blijft stijgen, terwijl die in de rest van Europa daalt. “Onze sociale zekerheid werkt als een magneet voor gelukzoekers.”

Niet alleen leeflonen voor vluchtelingen zitten in de lift. De kostprijs voor leeflonen over het algemeen is in ons land de laatste jaren ook fors toegenomen, tot een recordbedrag van zo’n miljard euro vorig jaar. Ongeveer 70% van de leeflonen in België gaat naar mensen van niet-Belgische origine. In Brussel is dat zelfs 90% en in bepaalde Brusselse gemeentes zelfs 100%.

Zie ook: 

70% leefloners van niet-Belgische origine