Korte celstraffen kunnen vanaf 2020 ook effectief in de cel uitgezeten worden. Voorlopig is het zo dat alles onder de 4 maanden cel tot geen straf leidt en vrijheidsstraffen tussen 4 en 36 maanden met een enkelband mogen uitgezeten worden. Een wetsvoorstel dat hierin verandering brengt, is woensdag gestemd in de bevoegde Kamercommissie. Dat brengt Het Laatste Nieuws. 

Op de laatste zitting van de Kamercommissie die plaatsvond voor de verkiezingen heeft men woensdagavond nog snel het wetsvoorstel van onder andere Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) goedgekeurd. Dit voorstel moet de strafuitvoering voor korte straffen hervormen en kan ervoor zorgen dat korte celstraffen ook effectief in de gevangenis moeten uitgezeten worden. De vraag is echter nog maar of de wet, eens aangenomen in de plenaire zitting, geen dode letter zal worden.

Effectieve celstraffen: “We roepen halt toe aan straffeloosheid”

Momenteel is het namelijk zo – en dit is reeds jaren omdat de bouw van nieuwe detentiecentra blijft aanslepen – dat onze gevangenissen hevig overbevolkt zijn. Hierdoor worden celstraffen onder 4 maanden niet uitgezeten, en straffen van 4 tot 36 maanden thuis met een enkelband. Dit tenzij het gaat om zedenmisdrijven. Maar die ‘oplossing’ – die voor ontzettend veel frustratie zorgde bij justitie en politie – wordt in de toekomst verhinderd.

Het wetsvoorstel van Van Cauter zal concreet ervoor zorgen dat vanaf oktober 2020 alle straffen tussen 18 en 36 maanden in de cel aanvangen. “Belangrijk is dat nu ook straffen onder 4 maanden zullen worden uitgevoerd. Zo roepen we een halt aan een gevoel van straffeloosheid”, zo vertelt Van Cauter in Het Laatste Nieuws. “Na een derde van de straf kan de gedetineerde een vervroegde vrijlating aanvragen, zes maanden daarvoor een enkelband. Voor straffen onder 18 maanden kan direct een enkelband of beperkte detentie gevraagd worden, maar het is de strafuitvoeringsrechter die beslist.” Ook Justitieminister Koen Geens (CD&V) is tevreden: “Eindelijk wordt het voor de mensen duidelijk welke straf een veroordeelde oploopt.”

Hoe men het capaciteitsprobleem zal aanpakken en de te verwachte toename van gedetineerden, is echter nog niet duidelijk.

Lees ook het verwante artikel uit eind 2017:

[ONDERZOEK] Belofte uitvoeren korte straffen nog steeds loos