WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd

0
643

Klokkenluider en oprichter van WikiLeaks Julian Assange is gearresteerd bij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij sinds 2012 asiel kreeg. Assange weigerde de ambassade te verlaten omdat hij vreesde overgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Klokkenluidersite WikiLeaks publiceerde de afgelopen jaren gevoelige informatie van tal van overheden en instanties.

Julian Assange werd gearresteerd nadat de Ecuadoriaanse overheid zijn asiel had ingetrokken. Hij werd door de Britse politie gearresteerd op basis van een arrestatiebevel dat op 29 juni 2012 werd uitgevaardigd toen hij verzuimde zich over te geven aan het Britse gerecht. Assange weigerde steeds de ambassade te verlaten omdat hij vreesde uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Op beelden is te zien hoe hij door de politie naar buiten wordt gedragen en “verzet” roept. Intussen is bevestigd dat hij gearresteerd werd op verzoek van uitlevering naar VS.

Ecuadoriaans asiel opgeheven

“In een soevereine beslissing trok Ecuador de asielstatus van Julian Assange in na zijn herhaalde schendingen van internationale verdragen”, zei de Ecuadoriaanse president Lenín Moreno op Twitter. Volgens WikiLeaks handelde Ecuador echter illegaal toen het het politieke asiel van Assange “in strijd met het internationaal recht” beëindigde.

“Bijna zeven jaar na het binnengaan van de Ecuadoriaanse ambassade, kan ik bevestigen Julian Assange nu in politiebewaring is en terecht tegen het Britse gerecht aankijkt. Ik wil Ecuador voor de medewerking en de Metropolitan Police voor haar professionaliteit bedanken. Niemand staat boven de wet”, zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (Con.).

Assange zocht zeven jaar geleden zijn toevlucht in de Ecuadoriaanse ambassade om een uitlevering aan Zweden te vermijden. Hij werd in dat land gezocht in verband met een zaak van seksuele aanranding. Die zaak is intussen geseponeerd. Assange heeft de aanklachten steeds ontkend. Volgens hem was het hele gebeuren een voorwendsel om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten. Dat vermoeden wordt versterkt, nu blijkt dat de huidige arrestatie in het kader is van een uitlevering aan de VS.

Doorn in het oog van Washington D.C.

Assange en WikiLeaks publiceerden honderdduizenden geheime diplomatieke correspondentiestukken van de Verenigde Staten. Ook lekte WikiLeaks in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016 duizenden e-mails van de Democratische partij, waaruit sterke vooringenomenheid van het Democratische establishment tegen de linkse Bernie Sanders bleek.

Een ander bekend wapenfeit van WikiLeaks is het verspreiden van beelden van een Amerikaanse luchtaanval in Irak. Bij die aanval werden journalisten van Reuters gedood. Volgens de Amerikaanse regering brachten deze en andere lekken de levens van Amerikanen in gevaar.