Begin 2017 ontstond er commotie naar aanleiding van een Humo-artikel over twee, bij de uitwijzing van migranten betrokken, agenten. De reden? De agenten, die later aan de slag gingen bij het kabinet van oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA), zouden zich bezondigd hebben aan alcoholmisbruik en het bezoeken van prostituees. “We hebben geen misdrijf gevonden”, communiceert het parket Halle-Vilvoorde nu.

Een audit van de algemene inspectie over de politiedienst belast met het repatriëren van vreemdelingen veroorzaakte eerder stevige commotie. Zo bestonden er volgens de inspectie aanwijzingen dat betrokken politieagenten zich, na de uitwijzingen, schuldig maakten aan alcoholmisbruik. Ook zouden ze prostituees hebben bezocht. Dat de twee betrokken agenten werkzaam waren op het kabinet van ex-staatssecretaris Francken gaf de zaak extra gewicht. “Theo Francken gaf de verantwoordelijke voor de uitspattingen bij de dienst repatriëringen van de politie geen straf, maar wel een post op het kabinet”, klonk het zelfs beschuldigend bij CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne.

“Geen misdrijf gevonden”

Bij het parket Halle-Vilvoorde, dat de zaak naar aanleiding van een anonieme klacht onderzocht, kon men evenwel niets vinden. “De aantijgingen zijn nu grondig onderzocht en geklasseerd. We hebben geen misdrijf gevonden”, reageert Gilles Blondeau namens het parket in Het Nieuwsblad. Een van de betrokken personen, oud-politiekolonel Bruno Franckx, is tevreden “dat ook het gerecht tot de bevinding komt dat het allemaal loze beweringen waren”.

Staatssecretaris Francken, die toentertijd politieke druk ervoer om de twee personen aan de deur te zetten, reageert tevreden op de seponering. “Eigenlijk zou dit artikel ook op de voorpagina van HUMO en kranten moeten staan, zelfde plaats en even groot. Zo werkt de media spijtig genoeg niet. Afbranden doen ze u op pagina 1, vrijspreken op pagina 35. Ik ben al blij dat Het Nieuwsblad dit verhaal brengt, zij het klein”, klinkt het op zijn blog.

Politieke moddercatch en “modderblad” Humo

Joren Vermeersch, een andere voormalige medewerker van het kabinet Francken en zijn momentele communicatie-adviseur spreekt via Facebook met zelfs scherpere woorden over Humo, en noemt het tijdschrift een “modderblad” na de afloop van het onderzoek. “De hele zaak was niets meer dan een opgezette politieke aanval tegen de persoon van Theo Francken, de eerste van velen die nog zouden volgen (denk aan de Soedan-hoax en recent nog de Trump-hoax), waarmee nogmaals bewezen is dat onze politiek inderdaad nog érger is dan House of Cards”, klinkt het.

Of er een ‘House of Cards-spel’ wordt gespeeld tegen Francken is niet meteen aan te tonen, maar wel kan kort geschetst worden wie de actoren waren die meespeelden met de zogenaamde ‘hoaxes’. De ‘Trump-hoax’ werd in de verf gezet door Open Vld en de ‘Soedan-hoax’ werd gestart door Koert Debeuf, de directeur van het Tahrir-Instituut met een Open Vld-achtergrond. In 2017 was het dan weer CD&V die met beschuldigende woorden sprak jegens Francken omtrent het exposé in Humo, zoals hierboven reeds vermeld. “Theo Francken gaf verantwoordelijke voor uitspattingen op kosten belastingbetaler dus geen straf, maar wel post op kabinet? , zo tweette Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) destijds. Francken reageerde toen met: “U beschuldigt zonder bewijs, over normvervaging gesproken”.

Eén van de meest begeesterende mensen die ik op het kabinet heb leren kennen was politiekolonel Bruno Franckx. Bruno…

Publiée par Joren Vermeersch sur Mercredi 17 avril 2019